Cornabou
Seccions

Presentació
Informació
Opinió
Difusió
Promoció

Noticiari
Clips d'actualitat
Hemeroteca

Novetats literàries
Literatura catalana
Traduccions

Crítica literària
La Saloquia
Literatura catalana
Traduccions
Àlbum il.lustrat

Cens autors
Escriptors
Il.lustradors
Autors i traductors

Entrevistes
Escriptors
Il.lustradors
Altres

Webs autors
En llengua catalana
Altres llengües
Il.lustradors

Premis literaris
Literatura infantil
Literatura juvenil
Àlbum il.lustrat
Assaig i estudis
Hans Christian Andersen
Memorial Astrid Lindgren
Altres

Dossier
Articles
Recerca

Bibliografia
Literatura infantil
Literatura juvenil

Editorials
En llengua catalana
Altres llengües

Llibreries
Catalanes
Altres

Revistes i suplements
En llengua catalana
Altres llengües

Personatges literaris
Catalans
Altres

Altres links
En llengua catalana
Altres llengües

Other languages
English
Español
Français


Agenda

logo

Vinyeta literaria
Vinyeta literaria

Estiraboli
Estiraboli

Llenguet

logo

Forum opinio

GOOGLE Web Search

Escac
Gabinet de Comunicació

Escornalbou
Escornalbou
Associació Cultural

Bustia
Redacciófoto nom
Crítica literària d'Edicions del Bullent

Cap hereu per coronar


Carles Cano. «Set blancaneus i un nan». Il·lustracions de Núria Feijoó. Col·lecció Els Llibres del Gat en la Lluna. Edicions del Bullent. Picanya, 2013. A partir de 10 anys.

El conte Set Blancaneus i un nan va obtenir el Premi Carmesina de Narrativa Infantil 2012. L'autor, Carles Cano (València, 1957), transgredeix el relat popular recollit pels germans Grimm que els lectors coneixen de petits, i en fa una versió sorneguera, maliciosa, per a lectors més avançats.

Amb un relat àgil i un llenguatge desimbolt, Cano explica que les set Blancaneus neixen trigèmines i quatrigèmines de dos parts successius. ¿On anirem a parar amb tantes princeses reunides i cap hereu per coronar?, remuga la reina. Per por d'altres naixements múltiples, el rei i la reina dormen en habitacions separades i, a partir d'aquest fet, el rei s'enfila literalment pels arbres. Hi rampa —com el baró d'Italo Calvino— i es desentén dels assumptes propis del càrrec. Arriba al regne un nan en circumstàncies similars al moisès bíblic. Reina i consellers s'empesquen una versió oficial perquè el poble l'accepti com hereu providencial. El nan és un comerciant espavilat i es posa el rei a la butxaca, el mirall màgic informa la reina que hi ha algú més influent que ella. El fa emigrar al bosc, s'hi presenta amb la poma enverinada. I aquí comença el final feliç, lluny de la reina arrogant: Les exblancaneus emigren amb el nan a la seva república de comerciants, on es casen amb nois que fan oficis normals. Una delícia de conte cívic, en el qual l'autor mostra un cop més el domini del registre col·loquial de la llengua. Set Blancaneus i un nan és un text ideal per llegir en veu alta, sobretot si el diu un contacontes hàbil com el mateix escriptor.

La il·lustradora Núria Feijoó hi ha posat les imatges gràfiques. Ha fet una interpretació caricaturesca de les Blancaneus i el seu entorn reial, sobretot de la tibada reina. Ha resolt amb una mirada poètica el personatge del nan, un comerciant humil que no sap com se'n sortirà de les urpes de la malvada reina. Ha concretat la felicitat en els set fills mascles d'una de les exprinceses i el nan, jugant amb qualsevol cosa al voltant d'una taula acollidora. Un text reeixit, unes il·lustracions rodones, un conjunt ple de matisos i múltiples racons per a la reflexió. Una joia rara. [Lena Paüls, 30 gener 2013]


| Edició | Avís legal | Codi deontològic | Estadística difusió | Dalt |

© Copyright Cornabou. Prohibida la reproducció sense l'autorització dels autors.

Novetats

blancaneus
«Carles Cano explica que les set Blancaneus neixen trigèmines i quatrigèmines de dos parts successius.»