Cornabou
Seccions

Presentació
Informació
Opinió
Difusió
Promoció

Noticiari
Clips d'actualitat
Hemeroteca

Novetats literàries
Literatura catalana
Traduccions

Crítica literària
La Saloquia
Literatura catalana
Traduccions
Àlbum il.lustrat

Cens autors
Escriptors
Il.lustradors
Autors i traductors

Entrevistes
Escriptors
Il.lustradors
Altres

Webs autors
En llengua catalana
Altres llengües
Il.lustradors

Premis literaris
Literatura infantil
Literatura juvenil
Àlbum il.lustrat
Assaig i estudis
Hans Christian Andersen
Memorial Astrid Lindgren
Altres

Dossier
Articles
Recerca

Bibliografia
Literatura infantil
Literatura juvenil

Editorials
En llengua catalana
Altres llengües

Llibreries
Catalanes
Altres

Revistes i suplements
En llengua catalana
Altres llengües

Personatges literaris
Catalans
Altres

Altres links
En llengua catalana
Altres llengües

Other languages
English
Español
Français


Agenda

logo

Vinyeta literaria
Vinyeta literaria

Estiraboli
Estiraboli

Llenguet

logo

Forum opinio

GOOGLE Web Search

Escac
Gabinet de Comunicació

Escornalbou
Escornalbou
Associació Cultural

Bustia
Redacciófoto nom
Crítica literària de Cromosoma Edicions

Tres Dalai-Lama's per a un mussol


Ricardo Alcántara. El xaman de la tribu. Traducció d'Elisabet Capdevila. Il.lustracions de Gusti. Cromosoma Edicions. Barcelona, 2007. A partir 11 anys.

Cromosoma es coneix, sobretot, per les seves produccions audiovisuals i també pels llibres que tenen com a protagonistes Les Tres Bessones, de la il.lustradora Roser Capdevila. La seva expansió internacional és innegable i el seu rigor a l'hora de plantejar una nova sèrie és evident. Només cal fer una ullada a les edicions de les últimes temporades. Les Tres Bessones cobreixen un ventall de lectors que comença a la franja dels primeríssims lectors i diria que no té límits de frontera si tenim en compte que, a partir d'una certa edat, la nostàlgia porta novament a la infància.

Entre les edicions singulars de Cromosoma en suport paper hi ha la col.lecció de La Gran Biblioteca, volums de dimensions considerables que es basen en un ampli treball de divulgació al voltant de personatges universals com el Quixot o Agatha Christie, i que a banda del suport audiovisual, s'editen en trilingüe: català, castellà i anglès. Fins ara, una vintena.

Una de les noves opcions de Cromosoma ha estat entrar en la novel.la per a lectors ja fets. Edició en cartoné, paper cuixé, il.lustracions en color i una edició singular, pensada més en el sentits del lector que no pas en un contingut premeditament pensat per a ell i enguixat en la moda del moment.

Per obrir aquesta nova sèrie, s'ha comptat amb un parell d'autors que ja són de la casa. L'escriptor Ricardo Alcántara i l'il.lustrador Gusti. Dos catalans d'adopció, que han forjat bona part de la seva trajectòria aquí en els últims vint-i-cinc anys, el primer, uruguaià, i el segon, argentí, però, tan fusionats amb els autors autòctons que sovint ningú no es planteja que provinguin de l'altra banda de l'Atlàntic.

La novel.la que obre aquesta nova sèrie de Cromosoma és 'El xaman de la tribu', una història que es podria inscriure en el gènere fantàstic però que també beu de les fonts de la novel.la del segle XIX, quan la selva encara era la selva, i les tribus encara eren les tribus.

En aquest ambient de geografia fantàstica, Ricardo Alcántara situa els seus personatges, els habitants d'un poblat que tenen com a símbol de protecció un mussol, fins que aquest pateix una patacada fulminant que els deixa a l'abast dels mals esperits i que irremeiablement els porta a patir una desgràcia rere l'altra.

Per experiència sabem —el món actual és cada vegada més una selva plena de tribus primitives— que els mals esperits es vencen si es tenen els remeis d'un bon bruixot. I un bruixot, gairebé sempre s'apunta al carro d'assegurar-se un capitost que el mantingui en el seu tron d'endevinaire i fetiller.

D'aquí ve que tothom es posa a buscar un xaman d'entre tres candidats. Vaja, tres Dalai-Lama's de curta edat que demostrin, per mèrits propis, quin és l'autèntic i, per tant, l'elegit.

A partir d'aquí és quan l'autor fa entrar les seves criatures en un món fantàstic, el món de Baix, on habiten aquells que s'han llicenciat en éssers malignes i que sempre pensen quina una en poden fer.

Superar tots els entrebancs i aconseguir vèncer totes les pors són les missions que s'imposen els tres aspirants al càrrec que, per cert, per fer encara més fantasiosa la trama, tenen noms de bestiari: Guineu, Mico i Colibrí. Només un dels tres serà l'autèntic xaman. I no guanyarà, esclar, aquell que es pensa que tenint més vots s'aconsegueix el poder, sinó aquell que, finalment, gràcies al retorn al poblat d'un nou mussol protector, indicarà amb picossades lleus de bec quin dels tres es mereix el títol de xaman.

La novel.la —cal avisar els lectors que n'esperin una història de facil pair— requereix una lectura atenta i deixar-se emportar pel remolí de les paraules que, en certs moments, cobren més protagonisme que no pas els personatges d''El xaman de la tribu'.

Gusti hi ha fet unes il.lustracions que són un dels atractius de l'edició. Semblen més pròpies d'un àlbum de grans dimensions que no pas làmines d'una novel.la convencional, ni que sigui editada en cartoné, i aixó, esclar, els dóna un caràcter de força plàstica. Escampades arreu de les pàgines, algunes a làmina doble, altres com a simples detalls que sembla que l'il.lustrador hi hagi deixat anar, els personatges que Gusti s'ha imaginat, són perfilats sovint com a simples ombres o traços que van prenent forma a manera que la vista hi reposa.

Tècnica mixta acrílica sobre fusta i acabat amb tractament digital (la informació de l'editorial s'agraeix). I així se sap que Gusti, doncs, ha fet il.lustracions amb una barreja de les velles tècniques, gairebé ancestrals, amb les més modernes, que és en definitiva el que també ha fet Ricardo Alcántara amb el seu relat, la qual cosa acaba oferint un resultat global que mostra el treball conjunt dels dos autors. [Andreu Sotorra, 6 juliol 2007]


| Edició | Avís legal | Codi deontològic | Estadística difusió | Dalt |

© Copyright Cornabou. Prohibida la reproducció sense l'autorització dels autors.

Novetats

xamantribu
En un ambient de geografia fantàstica, Ricardo Alcántara situa els seus personatges, els habitants d'un poblat que tenen com a símbol de protecció un mussol, fins que aquest pateix una patacada fulminant que els deixa a l'abast dels mals esperits i que irremeiablement els porta a patir una desgràcia rere l'altra. Gusti n'ha fet una reinterpretació en les seves il.lustracions que barreja la tècnica acrílica amb el tractament digital.

granvullser
Les Tres Bessones expliquen en aquesta sèrie de petits llibrets què volen ser quan siguin grans, des de bomberes a detectives passant per infermeres i altres professions de profit [+crítica].

magia
Amb Text d'Àngels Navarro i il.lustracions de Roser Capdevila, Les Tres Bessones i els seus amics s’han matriculat a l’Escola Superior de Màgia de la Bruixa Avorrida. Els secrets més ben guardats d’un mag i un grapat de jocs de mans, amb la possibilitat que el lector es tregui el carnet de mag.

somniar
Aquest volum inclou cinc històries dels contes clàssics de Les Tres Bessones, 'La Ventafocs', 'La Blancaneu i els set nans', 'En Polzet', 'La princesa i el pèsol' i 'La Caputxeta Vermella', amb text de Mercè Company i il.lustracions de Roser Capdevila. Llibres amb tapa dura encoixinada.

bibliobesso
«Les Tres Bessones i Agatha Christie» és un dels volums de La Gran Biblioteca que dóna a conèixer personatges universals en una edició trilingüe (català, castellà i anglès) amb suport llibre acompanyat d'un DVD amb el contingut del llibre. Llibres de tapa dura encoixinada.

xamantribu
Llibre que recorda l'especial de televisió sobre Antoni Gaudí, producció realitzada en commemoració del 150 aniversari del naixement de l'arquitecte. La Bruixa Avorrida decideix que Les Tres Bessones apareguin en la vida d'Antoni Gaudí enmig de l'enrenou de la construcció de La Pedrera. Les descobertes que hi fan completen els estudis d'arquitectura de tots els temps.