«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Articles d'opinió
Els Deu Manaments de la Llei del Salvador


El sociòleg Salvador Cardús (en aquest cas el panegíric és sobrer perquè el seu reconeixement és prou evident) ha llençat al vent, en unes jornades a l'Institut d'Estudis Catalans, un decàleg perquè els qui vulguin reflexionin sobre "la cultura del catalanisme". La premsa, sempre obligada a sintetitzar, n'ha fet un petit text de catecisme que, poc educats com estem a aquestes altures, és difícil de memoritzar per recitar d'esma, però no impossible de fer-lo servir de base per a un examen de consciència. Diu això:

1) S'han d'abandonar les maneres pròpies de la resistència franquista.
2) S'ha de fer un esforç per dotar la cultura del catalanisme d'un profund caràcter popular.
3) Menys proclames i més acció
4) Defensar un catalanisme rigorós però no purista
5) Abandonar la nostàlgia de l'excepcionalitat
6) Aprofundir en la comunicabilitat del projecte
7) Exposar una formulació positiva
8) Eliminar paraules que impliquin una ambigüitat en el pensament polític
9) Evitar la contraposició entre els interessos particulars i el patriotisme
10) Passar d'un catalanisme reivindicatiu a un catalanisme que funcioni

Punt i a banda.

No es pot desaprofitar aquesta oportunitat per intentar apropar a la reflexió popular allò que la sociologia deixa involutàriament per a entesos. Vet aquí un cop de mà per als aspirants a examinar a fons la seva consciència:

1) Estimaràs la teva pàtria sobre totes les coses
Reflexionem: ¿Has dedicat obertament i públicament prou temps a la teva pàtria? ¿L'has estimada de tot cor sense amagar-te'n? ¿T'has vist embolicat en pràctiques supersticioses o d'ocultisme clandestines? ¿Has rebut les devolucions d'Hisenda en estat de pecat mortal envers la teva pàtria? ¿Has declarat mai alguna mentida patriòtica o has deixat de dir el que sabies?

2) No juraràs el nom de la teva pàtria en va
Reflexionem: ¿Has fet servir el nom de la teva pàtria en va? ¿T'has enfadat amb algú dels qui governen o remenen les cireres? ¿Has desitjat cap mal a cap compatriota? ¿Has insultat algun compatriota consagrat i fins i tot algun de reconsagrat?

3) Santificaràs les festes
Reflexionem: ¿Has deixat de votar deliberadament en alguna de les eleccions? ¿Has deixat d'anar a algun míting del partit al qual pensaves votar? ¿Has anat a totes les concentracions i cadenes per la llengua? ¿Has adquirit sempre productes etiquetats en català? ¿Has anat a veure alguna de les pel.lícules doblades que religiosament et paga el teu govern? ¿Has fet del dia de festa un dia de professió de fe catalanista ni que sigui anant pel carril bici o apuntant-te a la marató del Corte Inglés? ¿Has fet alguna cosa innecessària per a la pàtria els caps de setmana i festes de guardar? ¿Has assistit a tots els aplecs del teu partit ni que sigui sota el Pi de les Tres Branques o al capdamunt de la Maladeta?

4) Obeiràs pare i mare de la pàtria
Reflexionem: ¿Has deixat de banda els teus deures com a compatriota? ¿Has donat a la teva família un bon exemple patriòtic? ¿T'has preocupat pels cappares de la pàtria que es fan grans i que necessiten una jubilació, per no dir una retirada?

5) No mataràs
Reflexionem: ¿Has tingut algun avortament patriòtic o has encoratjat algú perquè el tingui? ¿Has ferit algun compatriota físicament o de paraula? ¿Has abusat de la informàtica sense ni adonar-te si els teus programes parlaven en català? ¿Has estat mai ressentit amb la teva pàtria? ¿Has arrossegat una mica d'odi per algun compatriota en el teu cor? ¿T'has fet alguna mutilació ideològica amb algun mètode d'esterilització o has afavorit que algú se'n fes alguna?

6) No cometràs actes impurs ni adulteri patriòtic
Reflexionem: ¿Has estat fidel als vots que has emès? ¿Has tingut alguna temptació de votar algú que no era del teu partit? ¿Has utilitzat alguna papereta anticonceptiva o alguna de falsa per fer la guitza al teu partit? ¿Ha estat cada acte de votació un acte de procreació per la pàtria? ¿T'has masturbat pensant en algun o alguna cap de llista? ¿Has respectat prou tots els membres del teu partit de sexe oposat o els has vist alguna vegada com a objectes inútils? ¿Has tingut contactes homopartidistes? ¿Has vestit modestament els dies d'anar a votar?

7) No robaràs
Reflexionem: ¿Has robat alguna cosa de la teva pàtria? ¿Has tornat amb escreix el que has robat? ¿Perds el temps al barri, a la ciutat, al camp? ¿Apostes excessivament en borsa segura sense pensar en els bons del govern de la teva pàtria? ¿Pagues els teus impostos puntualment? ¿Intentes compartir el que tens amb els teus compatriotes?

8) No allevaràs fals testimoni
Reflexionem: ¿Has dit mentides sobre la teva pàtria? ¿Has xafardejat sobre altres compatriotes? ¿Has estat sincer en els teus negocis envers la pàtria? ¿Ets crític, negatiu o no tens gens de caritat quan penses en els teus compatriotes? ¿Mantens en secret allò que tothom sap i ningú no diu?

9) No desitjaràs la pàtria d'altri
Reflexionem: ¿T'has permès el luxe de tenir pensaments impurs? ¿Has mirat de controlar la teva imaginació? ¿Has tingut pensaments lletjos a partir de llegendes patriòtiques, programes de la televisió i la ràdio catalanes o simplement per curiositat quan escoltes segons quins debats polítics? ¿Vas a pregar immediatament davant dels monuments de Francesc Macià, Lluís Companys, el Fossar de les Moreres i el del Dr. Robert si mai et vénen al cap pensaments impurs o temptacions contra la pàtria?

10) No desitjaràs els béns aliens
Reflexionem: ¿Tens enveja del que posseeixen els altres compatriotes? ¿Tens enveja d'altres compatriotes d'altres pàtries? ¿Ets ambiciós o egoista i voldries ser alcalde, diputat, conseller, director general o, com a mínim, president del districte? ¿Són aquestes possessions materials el teu propòsit com a compatriota? ¿Confies en el fet que el president del govern tindrà cura de les teves necessitats tant materials com espirituals?

Fet aquest profund examen de consciència, només ens queda dir: Benvolguts compatriotes, escampeu la proclama.

I gràcies, Salvador (Cardús).

ANDREU SOTORRA, escriptor i periodista.


Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |