«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Articles d'opinió
Sobre la polèmica del Premi de Narrativa Pin i Soler
dels Premis Literaris de Tarragona 2003

David Yeste


Estimats senyors,

Soc un jove autor català, que ha presentat una obra a l'edició d'enguany del premi Pin i Soler-Ciutat de Tarragona de Novel.la. Arran de la polèmica sorgida, us remeto les informacions que fins ara he recopilat, juntament amb la meva opinió, amb la humil intenció que tingui difusió a les vostres planes, de la mateixa manera que ho han tingut les veus de la organització, l'autor i l'editorial implicats en les irregularitats.

Deixant a banda la pila d'il.lusions i esperances que un autor pot dipositar en les seves obres --una altra cosa és la qualitat--, he de dir-vos que, el proppassat diumenge, jo tenia ben clar que, bé, la meva obra no havia estat prou bona com per a rebre el beneplàcit del jurat del premi de novel.la Pin i Soler Ciutat de Tarragona 2003, i segurament, així sigui. Però un cop informat --per la premsa, no pas per l'organització, és clar-- de tota la polèmica sorgida per l'incompliment de les bases per part de l'obra guanyadora, el desencant pel meu fracàs literari s'afegeix a l'angoixa de pensar que les coses no funcionen com haurien de funcionar.

És a dir: si no s'acompleix la primera de les bases que l'organització proposa (la referida a l'edició, o al procés d'edició de l'obra ), amb el benentès que un membre del jurat representa l'editorial que publicarà el premi --el qual havia de saber de primera mà que l'obra guanyadora era a punt de sortir a les llibreries--, no puc pensar altra cosa que tampoc no s'acompleix una altra de les bases: la referida a l'anonimat dels autors. He llegit en diversos diaris que el representant de l'editorial, ad-hoc membre del jurat --Isidor Cònsul--, ho atribueix tot plegat a "un malentès entre jo mateix i el departament de promoció de Proa" (sic), però només ell podia ser coneixedor que 'Les veus de Pamano' ja era a la impremta, la qual cosa implica --obligatòriament-- una relació contractual entre autor i editorial, relació que, d'altra banda, mantenen des de fa anys.

Evidentment, no sóc tan ingenu com per pensar que en Jaume Cabré no és mereixedor del guardó, com igualment sé que el meu talent literari és a anys llum del seu. Però veure que un premi el guanya un autor consagrat, amb contracte amb la mateixa editorial que patrocina el premi és, si més no, decebedor per a algú que, com jo, està en el camí, no ja de ser escriptor, sinó només de provar-ho.

Sobre el comunicat de premsa que l'organització ha emès recentment, és d'agrair que expressi la seva preocupació pels fets --seria greu que no ho fes--, però el to del missatge encara porta certes remors ràncies, exculpatòries amb el comportament de l'editorial i l'autor:

Acceptar que les editorials aconsellin als seus autors presentar obres als premis fóra lícit sempre que l'editorial no fos un membre del jurat, i és tant com vulnerar les bases del concurs. ¿O és que potser un autor de Proa no té els drets d'edició compromesos (veure bases Pin i Soler) amb l'editorial? Conec en Jaume Cabré, i sé que és absolutament aliè a totes aquestes irregularitats, tot i que, recents declaracions seves deixen pal.lès que no ha llegit íntegrament les bases del concurs (en especial les que fan referència a l'obligatorietat de la no publicació, ni procés d'edició ni compromís de drets de les obres presentades). I per això, precisament, he de sospitar que no va ser l'autor, sinó l'editorial que el té contractat, qui va presentar els originals a concurs. Tot i així encara em sorprèn més que s'hagi d'esperar, com diu l'organització, un dictamen jurídic (¿?) per a declarar la no validesa del procés (advocats consultats em diuen que es pot denunciar sense problemes).

El que més em preocupa, en qualsevol cas, és l'absència de qualsevol referència --al comunicat-- de la manca de respecte que tot això representa per als autors de la trentena d'obres presentades al Pin i Soler d'enguany, les quals, tot i no ser les guanyadores, són les que realment fan gran qualsevol concurs literari. No dubto --ningú no gosaria fer-ho-- que 'Les veus de Pamano' sigui mereixedora d'aquest o de qualsevol guardó, però em fa por pensar que si no haguessin aparegut els ja famosos anuncis a les edicions de 'Lletres' i 'Sàpiens', les irregularitats mai no haurien sortit a la llum.

Atentament:

David Yeste Muñoz
Escriptor

[Opinió rebuda a la bústia del Fòrum d'Opinió Independent d'Els Quatre Gats, el 26 de novembre del 2003]

Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |