Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Gairebé sords

Bàrbara Raubert Nonell

Air Lines

Ea Sola

Mercat de les Flors. 5 de març

Un compromís social clar ens du la mirada escrutadora cap a les il·lusions, il·luses, de sortir de la pobresa d'una massa en augment, arreu; i és aquest drama humà mundial el que presenta la coreògrafa francovietnamita Ea Sola en els 50 minuts del seu espectacle Air Lines, emmarcat en el cicle Llançar el cos a la batalla amb el qual el Mercat de les Flors ens acosta creadors estrangers de llarga trajectòria poc coneguts aquí, i que segueixen camins diferents.

El cas d'Ea Sola encaixa perfectament amb el títol del cicle, ja que no només llança el cos a la batalla, sinó que en recrea tota l'escenografia amb uns mínims elements escènics: una tauleta baixa i un tamboret, una pantalla de vídeo, unes banderes, uns plàstics i uns ventiladors. Només amb això, de la calma passem a les onades que s'empassen vides, a les ràfegues de vent que fan difícil avançar, al paisatge escombrat d'un camp de refugiats o a una pastera a punt d'explotar.

A les imatges cal afegir-hi l'acompanyament sonor de Nguyen Xuan Son que en escena i amb els dits sobre el teclat del seu portàtil crea, impertorbable, una angoixa auditiva en augment constant fins a arribar al dolor, i cessar, de cop, per deixar-nos en la buidor absoluta del cos menut d'Ea Sola en la penombra i fent la cosa més semblant a una dansa, lenta i mínima, que es veu en tota l'obra.

Es tracta, per tant, d'una instal·lació, més que d'una coreografia, que submergeix l'espectador en una angoixa de la qual és difícil escapolir-se. No descobreix res, ni hi ha cap dada complementària a la crítica de l'imperialisme, com tampoc excel·leix el vessant artístic de la proposta. Però el que és innegable és un vincle tan directe amb la realitat dels que no tenen veu, dels sensepapers i sensepossibilitats, que fa sords els prims aplaudiments de la sala.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 49. Diumenge, 7 de març del 2010

Paraules clau: Sords, Crítica, Cos

AVUI+ Paper

Diumenge, 7 de març del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  • A+

Recomana

tanca