Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Ales trencades

Marta Porter

Alas (2006) s'inspira en el film El cel sobre Berlín, de Wim Wenders, per parlar de la soledat i del finit o infinit de l'ésser humà. És un espectacle dur, on Duato, com a White darkness o a Herrumbre, s'endinsa en un món fosc. Però mentre a Herrumbre ens mostrava la tortura des de la quotidianitat de la televisió i a White darkness ens nevava amb cocaïna, a Alas ens acara amb una de les nostres emocions més íntimes, la soledat. I és la plasmació d'aquest espai buit el que fa d'Alas un espectacle poc, o gens, amable.

L'aposta de Duato es mostra en diferents aspectes. D'entrada, ja no firma la direcció escènica i la delega a l'eslovè Tomaz Pandur en una peça narrativa on l'àngel de Wenders -el mateix Duato- emergeix d'una columna de llum per emmirallar-se en els sentiments humans fins que, després de mossegar la poma que l'allunya del paradís, comprova, en carn i os, que el món és agressiu i l'amor passatger. Pel que fa a la coreografia, Duato fa una clara distinció entre l'estil neoclàssic pur, gairebé clàssic, per descriure l'esperit -desvestint els ballarins amb roba de color carn i música melòdica- en contrast amb les escenes reals, molt més contemporànies -tots de negre i a ritme de música electrònica o atonal-. Impressionants sempre aquests cossos sense límits que Duato modela com un escultor del Renaixement mentre per a ell mateix -d'excel·lent forma física als seus 51 anys- es guarda els gestos més recargolats, gairebé com els esclaus de Miquel Àngel. Amb tot, la recitació que fa dels textos de Peter Handke queden forçats pel seu histrionisme.

Després de reflexionar entre el que voldríem que fos la realitat i el que és, una concessió a la plasticitat inunda l'escenari d'aigua en un joc de reflexos que ens purifica i ens torna al cel.

*

'Alas', COREOGRAFIA: NACHO DUATO. CND. MERCAT DE LES FLORS, 7 DE FEBRER.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 48. Dissabte, 9 de febrer del 2008

Paraules clau: Duato, Alas, Soledat

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dissabte, 9 de febrer del 2008

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+