Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Distàncies pròximes

Bàrbara Raubert Nonell

Els dos espectacles que el festival internacional de dansa de Terrassa, Tensdansa, ens apropa al Mercat de les Flors comparteixen un distanciament important respecte al que s'entén com a dansa tradicional, malgrat que han triat maneres d'expressar-ho molt llunyanes: Lia Rodrigues des de les faveles caloroses de Rio de Janeiro i Alain Buffard des del blanc impecable de les galeries d'art de París.

La brasilera converteix la pràctica artística en un manifest pacifista amb Aquilo de que somos feitos, un crit a estones silenciós -compost d'escultures humanes de carn viva que es retorcen per crear monstres com homes de quatre cames i un sol cap, o una dona feta dels fragments de tres- i altres vegades ben fort: alçant la veu per uns fets bèl·lics (Birmània, Iraq...) juxtaposats a unes marques de moda (Calvin Klein, Christian Dior), a discursos idealistes (I have a dream) i a discursos del poder econòmic (Just do it). En un espai fosc, la nuesa dels nou ballarins substitueix la sensualitat per l'abstracció d'unes formes variades que són el camp de batalla per mantenir la tendresa dins la duresa del que ens envolta.

A l'altra punta del globus, tot blanc amb Alain Buffard: il·luminació més música en directe fusionant cançons de la Velvet Underground amb acompanyament minimalista de violoncel: una òpera transavanguardista dins d'una coreografia feta de les entrades i sortides d'uns intèrprets de mil registres escènics i musicals: meravellosos Miguel Gutiérrez, Vera Mantero i Claudia Triozzi. En un món mediatitzat per l'estil que retraten les pel·lícules, Buffard fa un retrat virtuós i patètic de com el glamur es torna coix quan perd la mirada dels altres i no hi ha ningú a qui fer "hummm...", una altra batalla perduda que artísticament és un èxit.

*

Aquilo de que somos feitos, DE LIA RODRIGUES. (Not) A love song, D'ALAIN BUFFARD. MERCAT DE LES FLORS. TENSDANSA. 1 I 4 D'OCTUBRE.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 45. Dijous, 11 d'octubre del 2007

Paraules clau: Buffard, Rodrigues, Dansa, Alain

Recomana

tanca

Cultura i Espectacles

Dijous, 11 d'octubre del 2007

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2007

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+