Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Notes que ballen

Bàrbara Raubert Nonell

Beautiful dance/Solo on Bach & Glenn

Albert Quesada & Vera Tussing. Festival Bcstx.

Teatre Tantarantana. 29 de maig.

La raó d'un festival com el Bcstx, en un teatre de petit format i amb peces d'autors poc coneguts, queda més que justificada amb la sorpresa d'Albert Quesada i Vera Tussing, que ens permeten imaginar un futur prometedor per a l'escena del país... si és que tornen. Perquè Quesada, malgrat ser de Barcelona, ha rebut la seva formació més important a Brussel·les, on resideix actualment, com molts altres joves que marxen a escoles estrangeres, on troben més estímuls.

Entre d'altres, allà hi va trobar l'anglesa Vera Tussing, amb qui va engegar una col·laboració que, com a primer fruit, ha donat Beautiful dance: una dansa realment bonica, amb música deliciosa de Beethoven, a la qual responen amb moviments sonors de passos i frecs que reprodueixen el ritme i la melodia originals. La idea és senzilla i l'elaboració austera, fet que remarca el valor dels dos intèrprets. Amb un barret negre tapant-los mitja cara, són les notes musicals que ballen, convertits en oïda i instrument, receptors i emissors d'estímuls sensibles.

A la segona part, el solo d'Albert Quesada continua amb l'anàlisi musical, ara amb l'arxiconegut Glenn Gould i les seves Variacions Goldberg. Malgrat els prejudicis de veure-les un cop més, Quesada hi aporta una nova mirada en trobar la melodia de les paraules i subvertir el creador en creació. A diferència del solo de Maria Muñoz, que les ballava vestida d'home, ell du una faldilla blanca que vola en els salts i saltets mirall de les filigranes dels dits del pianista, i també la seva veu, ja que inclouen fragments d'una entrevista. Quesada gira el mitjó del que es fa per ser mostrat i el que no s'ensenya per descobrir-nos la guia a través de la música i dels seus creadors, del fet coreogràfic que segueix.

Tussing i Quesada representen una nova generació que dóna valor acadèmic a la recerca i que no té por d'utilitzar una tècnica precisa per a uns fins experimentals. Tant de bo tornin.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 32. Dimarts, 1 de juny del 2010

Paraules clau: Quesada, Tussing, Notes, Vera

AVUI+ Paper

Dimarts, 1 de juny del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Juny

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
  • A+

Recomana

tanca