Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Un clàssic contemporani

Bàrbara Raubert Nonell

Blue lady (revisited)

Carolyn carlson/Tero Saarinen.

Mercat de les Flors, 10 d'octubre

Un clàssic, això és Blue lady, la peça creada el 1983 per Carolyn Carlson i passejada durant una dècada per escenaris d'arreu del món. Aquesta coreògrafa americana, d'origen finlandès i resident a Itàlia i França, on va desenvolupar la seva carrera, va decidir, fa cosa d'un any, passar el relleu a un ballarí d'Hèlsinki, Tero Saarinen, amb la intenció de convertir aquest solo femení en un poema universal sobre el temps i els sentiments. I així és com s'ha convertit en un clàssic contemporani, en un espectacle que està més enllà de cap gènere, i que té una factura rodona.

El secret de l'èxit d'aquesta revisió està en el fet que el transvestisme s'ha dissenyat amb la complicitat absoluta entre creadora i ballarí, informat de cada idea i sentiment mobilitzador per on avança una coreografia plena d'insinuacions teatrals amb frases complexes entre fragments d'evolucions esquarterades. Els vestits llargs, el barret de palla, i fins i tot el paraigua de fina elegància, no perden atributs en el cos d'aquest home, sinó que entronquen amb la seva línia genealògica femenina, alhora que els confereix una robustesa no gaire diferent a la del tronc que presideix l'escenari, columna entre el cel i la terra, entre passat i futur.

D'aquests llimbs provenen les imatges fantasmals que veiem projectades ja sigui sobre el paisatge infinit del fons o sobre les persianes que a estones ens veden una part de l'escenari: fotografies de la creadora en la versió original de l'espectacle, un mur mig enderrocat, un globus aerostàtic... Petits poemes visuals que el ritme -curt i lleuger de les sèries harmòniques de René Aubry- marca en contínua transformació evanescent, com els estats d'ànim que passen pel cos d'aquesta persona de blau, que portem dins tots nosaltres. Per això és contemporani i ha esdevingut un clàssic.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Dimarts, 13 d'octubre del 2009

Paraules clau: Clàssic, Contemporani, Espectacle

AVUI+ Paper

Dimarts, 13 d'octubre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
  • A+

Recomana

tanca