Cultura i Espectacles

Crítica dansa

La parella

Bàrbara Raubert Nonell
Maria Muñoz i Pep Ramis, la companyia Mal Pelo, són els creadors d'aquest espectacle que parla del camp

Maria Muñoz i Pep Ramis, la companyia Mal Pelo, són els creadors d'aquest espectacle que parla del camp
FARXIU

He visto caballos

Cia. Mal Pelo.

T. Lliure, Barcelona. 11 desembre

Després de vora vint anys de companyia, Maria Muñoz i Pep Ramis presenten un espectacle de nostàlgia guiada pels textos de la darrera novel·la de John Berger, amb emocions profundes, però que costa que arribin.

La distància i la proximitat entre dos cossos és més que pertinent per aquests ballarins que amb el temps ha acumulat experiència, i ha fet dels seus orígens familiars un estil de creació molt proper a la terra, com en aquesta obra, que destil·la olor de camp en les imatges de boscos i cavalls. El galop rítmic d'un moviment ben coordinat i ple de força el sap imitar María Muñoz i encara el perfecciona en un dels seus solos, amb la seva energia animal interioritzada des de les respiracions silencioses fins a la sola de les sabates de cordons, una qualitat de moviments molt rara de trobar.

Els elements escenogràfics de B. Heinzel-Lichtwark són un altre referent poderós del camp i el viatge, amb un gran contenidor de fusta que es desvesteix per quedar-ne només l'estructura en forma de prisma, essència d'un habitatge o d'una cel·la de presó, escenari de llibertat i possessió. Al costat esquerre, unes politges són accionades per uns homes-ombra, quan no traginen taules o cadires, o li posen la camisa a la ballarina, tal fos una estrella de rock a qui li canvien la guitarra.

Hi ha idees i imatges mentals ("sense ment no hi ha imatges", reciten) que queden ressonant després de l'espectacle, com la que diu que la confiança és quan un cos escolta un altre, o que les penes i els plaers rellisquen damunt d'un cos com l'aigua de la dutxa. Idees genials que provenen dels textos de Berger, però recitats amb una teatralitat exagerada que resta verisme a unes paraules que per si soles ja et travessen la carn.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dimecres, 17 de desembre del 2008

Paraules clau: Muñoz, Pelo, Pep

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimecres, 17 de desembre del 2008

Especials

Edicions locals

<<

Desembre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca