Cultura i Espectacles

Crítica*

Il·lustració d'un mite

Bàrbara Raubert Nonell

Un brillant contrast es produeix en ajuntar dues peces de firma coreogràfica diferent que comparteixen la mateixa matèria primera: els quatre ballarins de la companyia Thomas Noone Dance, resident al SAT! des del 2005. Noone ha demostrat la generositat que cal per criar un projecte sòlid i de clara línia estilística sense por d'introduir-hi l'element extern del coreògraf convidat; en aquest cas, la parella Roni Haver i Guy Weizman.

L'organisme complex d'una companyia de dansa està format per un coreògraf, uns ballarins, ajudants en el camp de l'escenografia, attrezzo, direcció... i necessita aliment per seguir creixent. El director ha de proveir aquest material vitamínic malgrat la incertesa en la forma que pugui prendre la criatura de sis caps en fer-se gran.

L'aportació alimentària de Weizman-Haver ha permès comprovar la qualitat dels ballarins de TND, que han adoptat sense problemes l'estil dels holandesos com qui canvia de sabates i es converteix en una altra persona. En ells no hi ha cap estranyament, la implicació és total i corrobora la plasticitat de la petja que imprimeix cada coreògraf en el grup que dirigeix.

Aquesta mal·leabilitat respon a l'ample registre de modelats corporals que lliurement permeten els bons intèrprets i als moviments proposats per cada coreografia. Així, Tort respon a l'elegància plana i formalista del treball de Noone, sempre precís, amb portés que converteixen el treball de parella en una maquinària pendular al ritme de la música abstracta de Diego Dall'Osto. En canvi, The Chaos Quartet arriba per trencar la moderació amb relacions violentes, narrativitat segmentada, moviments trencats, canvis de llum sobtats. Una dansa, en fi, més descriptiva i visceral, i que els ballarins es fan seva; ara queda per veure l'assimilació que en pugui fer el generós coreògraf en una propera evolució.

*

'Tort', COREOGRAFIA: T. NOONE

'The Caos Quartet',

COREOGR.: HAVER-WEIZMAN. 21 DE FEBRER. SAT!

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 49. Dimecres, 27 de febrer del 2008

Paraules clau: Ballarins, Noone, Weizman, Tnd, Coreògraf

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimecres, 27 de febrer del 2008

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+