Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Sensacionalisme sensacional

Bàrbara Raubert Nonell

Chapel/Chapter

Bill T. Jones

Mercat de les Flors, 22 de gener

L'impactant Bill T. Jones es presenta a Barcelona amb una de les seves peces sensacionalistes, per bé que sàviament compostes, amb sabor genuïnament americà. Tres històries criminals s'entrellacen amb una coreografia vitalista que parteix de la desestructuració narrativa, ja sigui a un nivell compositiu ampli, com també a escala minúscula, és a dir, a partir de les mateixes paraules que marquen el temps rítmic primari dels moviments d'algunes escenes. El text té una importància clau, gairebé tant com la música, element de plaer sensorial més enllà de l'obra. Creada expressament per a l'ocasió i interpretada en directe pel violoncel·lista Christopher Antonio William Lancaster i el cantant i guitarrista Lawrence Lipbone Reding, amb la veu de Jade Ledesna, és una combinació entre lírica i jazzística, amb elements de cultura pop i de la tradició hindú que aconsegueix girar el signe final de l'espectacle perquè els espectadors marxin amb ganes de ballar.

De fet, el collage escènic inclou intercalar-hi un parenostre, imatges de rituals eclesiàstics, roba de presidiari de Guantánamo i papallones entre xarranques. L'espai escènic és en ell mateix una compartimentació diagramada que segueix la forma d'un vitrall on els vidres emplomats han estat substituïts per vídeos de colors vibrants, fragments del text d'una sentència o un mar que s'ho emporta tot.

La litúrgia escènica és especialment impactant en aquesta obra que tenyeix tota la sala de color vermell i col·loca les grades al voltant de l'escenari, que queda així centrat com un circ de gladiadors on els espectadors són obligats a veure'n les lluites fins a la mort. El que per a uns és joc per a altres és realitat, i aquí hi ha la pluralitat de Jones.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimarts, 27 de gener del 2009

Paraules clau: Sensacionalisme, Jones, Sensacional

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 27 de gener del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Gener

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca