Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Un i un no són dos

Bàrbara Raubert Nonell

La suma no funciona en una juxtaposició d'elements extraordinaris com Akram Khan i Sidi Larbi Cherkaoi, dos dels més interessants creadors i intèrprets actuals. Junts, han sabut complemententar-se i projectar-se més enllà d'ells mateixos, cap a una idea de conjunt format de particularitats, com un magma de pedretes precioses que s'empeny per avançar i que sent la modificació de la primera pedra per l'empenta de la més llunyana, tot connectat encara que a milers de quilòmetres de distància.

Així és com funcionen les relacions entre nord i sud, uns empenyent i altres aguantant, uns visibles i altres només mirant. De manera semblant es planteja aquest doble duet format per dos intèrprets i dos cossos-escultures d'Anthony Gormley, fascinants en la personalitat dels moviments dels uns i en la neutra inexpressió dels altres.

Zero degrees desdobla una coreografia unitària per mostrar-la en dualitat, com quan ens veiem reflectits en un riu de corrents perillosos. Kahn i Cherkaoui fan un viatge de no retorn, enfrontant nord i sud per intentar entendre la seva pròpia identitat de fills d'immigrans (indis i magrebins, respectivament) a l'Anglaterra dels segle XX, encarant-se amb la impotència de no poder intervenir en un territori que ja no és el propi, sentint-se part i exclosos alhora i, finalment, trobant casa -ja no en un lloc precís- sinó en uns objectes i unes facilitats que ens temperen la vida d'aquest Occident que no put.

Sovint al llarg de la peça es refereixen a la mirada, la mirada intimidadora d'un guardià, la mirada que segueix un passaport que ens aferra a una identitat feta de seguretats materials que depenen del color del petit quadern: tens o no tens, ets o no ets. Ens fan sentir a través de la mirada mentre s'expliquen en paraules acompanyades per moviments de mans i braços que dibuixen unes línies de fuga en l'espai on es mouen, i que marquen els nivells d'energia que evoquen uns fets i unes vivències. La descripció és convertida en acció pura, gràcies a un coneixement corporal que parteix de la memòria (el kathak de Kahn, el cant de Cherkaoui) malgrat que és absolutament actual, absolutament globalitzat. Aquest espectacle no té fronteres de cap tipus, Zero degrees va molt més lluny que qualsevol línia.

*

Zero degrees, CREACIÓ, DIR., INTERPRETACIÓ: AKRAM KHAN I SIDI LARBI CHERKAOUI. MERCAT DE LES FLORS. 29/9

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 39. Dilluns, 1 d'octubre del 2007

Paraules clau: Zero, Cherkaoui, Mirada

Recomana

tanca

Cultura i Espectacles

Dimecres, 3 d'octubre del 2007

<<

Octubre

>>
<<

2007

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+