Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Distàncies pròximes

Bàrbara Raubert Nonell

El Cicle de Tardor de La Porta és com l'assignatura de lliure elecció que esculls per sortir de la monotonia d'unes classes massa serioses. I, efectivament, aquest "espai còmode" (així s'autoqualifica aquest col·lectiu) ens obre un espai en què les propostes més arriscades tenen un lloc on ser vistes amb proximitat i calidesa. La Sala Beckett va acollir quatre propostes de solos que compartien un gust per la fragmentació i buscaven l'humor en situacions desconcertants.

Amb Vanessa Medina transitàvem un territori entre l'imaginari i el bucòlic dalt dels seus talons d'agulla, una peça lleugera en què la construcció sonora convidava a relaxar-se i mirar sense pretensions, i que feia d'entrant als deliris de grandesa de David Espinosa. Amb atenció d'espectadors predisposats a tot, compartíem una sèrie d'il·lusions improbables com convertir-se en Cary Grant a Veracruz, ser desitjat com un sex symbol o tenir els músculs d'un súper heroi... Deliris fets realitat per màgia d'elements informàtics que s'han convertit en eines sense secrets pels que pertanyen a la generació portàtil o a la també anomenada generació Espinete, amb uns referents de cel·luloide.

En canvi, el low tech marca les peces d'Arantxa Martínez i Mònica Valenciano, on la fragmentació, el surrealisme, la imaginació i la poesia apareixen de l'intèrpret a l'espectador quasi sense mediació.

La primera adopta l'estètica retro del segona mà en vestuari i elements com un radiocasset i uns enormes auriculars, i retalla els moviments com si ho fes un programa d'edició de vídeo, però només amb el seu cos i en directe. La segona, amb la seva veterania i virtuosisme expressiu, segueix aprofundint en el seu propi estil, amb el qual imprimeix el discórrer de la seva irracionalitat interna, però amb una atenció molt especial per treure'n la poesia i la comicitat. Perquè la seva proposta és tan genuïna, permet a l'espectador mirar amb estranyesa i admiració.

*

Cicle de Tardor de La Porta SALA BECKETT. LA PORTA. 2 I 6 D'OCTUBRE.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 48. Dimarts, 9 d'octubre del 2007

Paraules clau: Porta, Poesia, Distàncies

Recomana

tanca

Cultura i Espectacles

Dimarts, 9 d'octubre del 2007

<<

Octubre

>>
<<

2007

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+