Cultura i Espectacles

Crítica dansa

El silenci del record

Bàrbara Raubert Nonell

Historia(s)

D'Eva de Soto.

Mercat de les Flors, 12 de març.

El record d'un ballet sobre la mort, estrenat fa 60 anys a París i que va marcar la història de la dansa, és l'excusa d'un ball d'imatges projectades que focalitza l'art en els seus receptors per entendre el lloc que ocupa en la quotidianitat. El context de la postguerra a França i la revolució expressiva d'un art que naixia d'aquest moment vital marquen els assistents a l'estrena de Le jeune homme et la mort, coreografia de Roland Petit i llibret de Jean Cocteau, a qui Olga de Soto va rebre l'encàrrec d'homenatjar. Finalment, però, el reconeixement gira cap als que participen silenciosament de la creació i la fan créixer amb els seus propis records.

En aquest salt de realitats subjectes des del trampolí capritxós de la subjectivitat, es construeix un espectacle de gran bellesa i humanitat que ens parla de la vida, de la memòria i de la mort, de l'oblit, en boca d'uns que estan al final del camí. Així de corprenedor és veure en primer pla uns octogenaris mentre escorcollen entre les seves memòries per imatges, temps enrere oblidades, que van reapareixent davant dels seus rostres cansats. El silenci és inevitable en aquesta recerca interior, i l'edició del vídeo d'aquestes entrevistes l'utilitza per marcar el ritme d'una obra que comença atropelladament per anar-se alentint amb pauses i silencis cada cop més expressius.

Tant baixa el ritme com augmenta la intensitat amb el ball dels seus ulls que miren endins més que enfora, acompanyant els moviments dels caps arrugats que ja no conserven. Amb ells, Olga de Soto ha construït un documental escènic amb fragments de la projecció subratllats manualment per pantalles mòbils. El seu paper és el d'un director d'orquestra que sap que ha trobat els millors solistes entre el públic.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimarts, 16 de març del 2010

Paraules clau: Soto, Espectacle, Record

AVUI+ Paper

Dimarts, 16 de març del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  • A+

Recomana

tanca