Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Pur mental

Bàrbara Raubert Nonell

Event (2009)

De la Merce Cunningham Dance Company.

Mercat de les Flors, 17 de novembre.

El 1964 va ser el primer Event de la Merce Cunningham Dance Company i d'aquell experiment en va brollar la idea que havia de revolucionar la dansa. 45 anys després, amb la fórmula evolucionada i l'escena teatral disposada a acceptar-ho tot, Event 2009 es presenta com l'obra del darrer gran mestre desaparegut, un tribut i, alhora, un llegat a la seva manera de fer, al seu art que va influir en l'Art en majúscules. Hi convergien la tria de frases coreogràfiques de Cunningham amb l'acompanyament musical de Ferran Fages, Joan Saura i Takehisa Kosugi, i la plàstica d'Eulàlia Valldosera. Tots interpretant-se a ells mateixos per donar forma a una trobada antijeràrquica i anticonvencional, amb un resultat que podria ser un altre, i això era el que s'esperava, que fos el que no s'hagués pogut preveure.

Amb aquesta crida, avui naïf, a l'aleatorietat s'entén la incomprensió, ahir convulsió, ja que no té altre raó que ella mateixa. Com la matemàtica pura, que més enllà de l'àlgebra elemental és un llenguatge estrany a molts, el cos convertit en abstracció, enfundat en mallots blancs com bates de laboratori per examinar fórmules noves, amb un fons musical dissociat de tot lirisme. L'emoció es descarta perquè és narrativa i previsible. Aquí, el joc ho és tot, la part esquerra del cervell ha desbordat el seu espai. Per altra banda, la plàstica d'un pot de detergent que projecta l'ombra d'una dona és un joc a la inversa que va del particular prosaic al general poètic, amb què Valldosera, a estones, ajuda a passar el desassossec dels ulls plens de moviments fascinants per la correcció en l'atzar. No repeteixen direccions ni passos, és una cursa en totes les direccions per emplenar l'espai de possibilitats d'encontre, que no arriben enlloc. Que ja és un lloc.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 50. Divendres, 20 de novembre del 2009

Paraules clau: Event, Art, Cunningham

AVUI+ Paper

Divendres, 20 de novembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  • A+

Recomana

tanca