Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Forsythe en cru

Bàrbara Raubert Nonell

Yes we can't

De The Forsythe Company.

Mercat de les Flors, 15 d'abril.

Amb una obra inacabada i que fa de les contradiccions i frustracions la seva alma mater, arriba Forsythe al Mercat de les Flors. El coreògraf viu més important del món se'ns presenta en cru i assenyalant els talls i les capes del seu ofici, una declaració de principis encarada a les dificultats del treball coreogràfic i d'interpretació.

Per als qui esperaven trobar la nova forma de complexitat estructural de Limbs Theorem o l'articulació de narracions visuals a l'estil d'Impressing the Tzar, la sorpresa era inevitable: molt més curta que les anteriors, prescindeix d'escenes corals i fa una mirada satírica al perfeccionisme de la dansa, cosa que només aquesta companyia de magnífics intèrprets capitanejats per un coreògraf extraordinari podia resoldre de manera brillant.

Discursos de disculpa esgrimien els ballarins, tristos d'haver entrat abans del previst o de no haver ballat amb prou elegància. Amb l'esperança que la nostra decepció fos menor, s'excusaven d'haver-se excusat i s'esforçaven per fer-ho ben malament, i aquesta paradoxa anava sumant nivells de lectura a una peça perfectament rodona, hilarant i sentida, com el títol: Yes we can't (Sí, no podem).

Yes we can't és una peça que en dos anys ja ha estrenat set versions. La darrera va arribar al Mercat amb protagonisme especial dels integrants espanyols de la Forsythe Company, cosa que enfortia la connexió amb el públic i descobria la importància que tenen els processos d'anada i tornada entre coreògraf i ballarins en el resultat final de les obres de Forsythe. Però el final, inacabat, d'aquesta obra, anirà tornant a la memòria dels assistents per qüestionar la perfecció de l'error o l'error de la perfecció.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimarts, 20 d'abril del 2010

Paraules clau: Forsythe, Coreògraf, Mercat, Yes

AVUI+ Paper

Dimarts, 20 d'abril del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Abril

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  • A+

Recomana

tanca