Diumenge, 27 de maig del 2012

Cultura
Imprimeix Augmentar la font Mida de font normal Disminuir la font
Enviar un comentari
Crítica
dansa

Obsessions raonades

Gelabert és part de la nostra cultura, i les seves obsessions són el nostre plaer

L'obsessió mesurada pel raonament, cuidada de modes passatgeres i alimentada amb l'estudi tenaç de totes les seves vessants és l'essència creativa de Cesc Gelabert. Ara en comparteix algunes intimitats a través de vuit petits solos, alguns dels quals creats especialment per a l'ocasió, altres d'obres anteriors, que acompanya amb l'esbós del seu pensament maniàtic. Són idees que es troben en qualsevol de les seves obres, si bé, un cop aïllades, permeten classificar-se en quatre eixos principals:

La primera de les obsessions que ens desvetlla és la de la forma. Es planteja que, per tal de crear noves imatges, cal morir i tornar a néixer en cada moviment. Per això, a V.O.1 apareix dins un vestit completament tapat, volum informe en transformació perpètuaal costat de la música de Borja Ramos, que crea un contrast meravellós quan se'l treu i en surt amb una granota blava sense mànigues que subratlla la presència gairebé etèria del ballarí.

Però Gelabert diu que la dansa és habitar el cos amb el cor i la ment, base de la seva segona obsessió. Ho exemplifica en els Preludis (2002) i Al Capone (1982), dues lluites ben diferents per aquest habitar, que van més enllà de la coreografia: la batalla es debat en la quantitat d'energia justa per dissoldre's en l'espai –com si sempre hi hagués estat, fent exactament això que està fent–, i en la música –que el xucla i el rebota talment es tractés de sons convertits en imatges–.

La tercera obsessió de Cesc Gelabert rau en la capacitat del moviment per provocar sensacions, i a V.O.2 en composa tot un catàleg. Són missatges encapsulats al cal·ligrama del seu cos que filtrem a través de la nostra història personal i d'espècie, que és principalment una història de la comunicació. La capitana de totes les sensacions, l'amor, té al seu Funny Valentine (2005) un torrent d'oscil·lacions introspectives ben dolces. Tot i el marge d'equívoc dels missatges corporals, hi ha petits espais de comprensió tàcita, en els quals no calen majors explicacions, com en la cultura local d'un país o una escola concreta.

La sardana de L'enyor (2001) i l'homenatge al seu mestre Gerard Bohner a V.O.3 representen la quarta de les seves obsessions, la cultura compartida: moure's de manera que et reconeguis i et reconeguin.

Sens dubte, Gelabert és part de la nostra cultura, i les seves obsessions són el nostre plaer.

Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa
Teatre Lliure (Barcelona). Sala Fabià Puigserver, 24 de maig
Darrera actualització ( Diumenge, 27 de maig del 2012 02:00 )
Publicat a

Desar aquesta pàgina a:

Google! Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Live! Technorati! StumbleUpon! Simpy! Yahoo! Wikio Barrapunto.com webeame.net Meneame Twitter Facebook! La Tafanera

Comentaris

Escriure un comentari
Identificar-me. Si ja esteu registrats, abans d'enviar un comentari us heu d'identificar.
Registrar-me. Per opinar sobre aquesta notícia cal estar registrat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable donar-se d'alta en el registre del Grup Hermes i acceptar les Normes de Participació. No s'admetran registres incomplets ni comentaris que vulnerin els drets i l'honorabilitat de les persones.
El Grup Hermes no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè enten que són responsabilitat exclusivament seva. Per aquest motiu tots els comentaris es veuran signats amb el nom, els cognoms i la població de llurs autors.
El Grup Hermes es reserva el dret de no publicar els comentaris que no s'ajustin a aquestes normes.
Si té problemes per fer comentaris comprovi les solucions als problemes més habituals a l'apartat corresponent a l'ajuda.
 

Canvi de municipi

Tenim 1.853 municipis amb continguts locals. Trieu-ne un:

Llista municipis
Darrers municipis visitats:

Ofertes de treball a Barcelona

Operaria de limpieza

Janyflor s.l.

25/05/12 16:59 - BARCELONA

CAP DE PROCESOS DE CONTROL

OFICINA DE TREBALL DEL SOC

25/05/12 14:03 - BARCELONA

Portal de feina de la Generalitat de Catalunya

Enquesta

Enquesta: S'han de depurar responsabilitats pel cas Bankia?
S'han de depurar responsabilitats pel cas Bankia?
 

Més llegides

Tradueix-nos - Translate

Troba'ns a Facebook

Google +

Segueix-nos a Twitter