Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Com es pot ballar malament tan bé?

Marta Porter

Dimecres, l'esperit de William Forsythe va planar sobre el Lliure. El Ballet Reial de Flandes va posar l'ànima i tota la seva vitalitat en una festa de colors, emocions, tècnica, virtuosisme, preciosisme, sensibilitat, reflexió, divertiment i molts adjectius més.

Estructurat en quatre parts, Impressing the Czar segueix els actes d'un ballet clàssic imperial. Acte I: Potemkin's signature. La cort. Un quadre barroc en què se superposen les accions, èpoques, estètiques, músiques i llenguatges. És un garbuix aparentment caòtic però endreçat al mil·límetre. Forsythe coreografia cada nota, cada veu, cada frase és una idea, cada ballarí un instrument i el seu conjunt una orquestra simfònica. Els personatges s'entrecreuen en escenes hilarants, lluents dames amb vestits vuitcentistes i unes puntes diabòliques es transformen en cor de gospel, Cupido és assassinat a cops de fletxa per dos joves beats i un mestre de cerimònies estil Lluís XIV ofereix un recital de bateria davant una Venus, mentre dues escolars s'enrotllen dins grans pintures. La tècnica clàssica es precipita a un ritme frenètic, com un videoclip en viu. L'ull humà intenta captar tanta densitat. Forsythe és inabastable.

Acte II: In the midle. El ballet blanc. Forsythe en estat pur. La recerca del moviment. La tècnica clàssica descomposta, desarticulada per falcar-hi un twist o una caiguda d'espatlles, la pinzellada fora de lloc, la clivella en el marbre, la perfecció imperfecta. L'art és humà. Forsythe és ànima.

Acte III: Maison de Mezzo - Prezzo. Intermedi teatral. Una subhasta de ballarins, els nous esclaus del glamur. Forsythe és surrealista.

Gran final: Bongo, bongo Nageela. 48 escolars amb faldilles prisades (homes inclosos), mitjons blancs i melena curta. Manga en un descontrol trepidant a ritme d'electrònica. Com es pot ballar malament tan bé? Forsythe és delirant i nosaltres, com els tsars, restem impressionats amb la seva extraordinària bogeria.

*

'Impressing the Czar', COREOGRAFIA: W. FORSYTHE. BALLET REIAL DE FLANDES. TEATRE LLIURE, 27 DE FEBRER.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 48. Dissabte, 1 de març del 2008

Paraules clau: Forsythe, Ballet, Acte

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dissabte, 1 de març del 2008

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+