Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Fascinant

Bàrbara Raubert Nonell

Kinkan shonen

De Sankai Juku.

Mercat de les Flors, 27 de novembre.

Encara que fa vora trenta anys que va ser concebuda, per llunyanes que ens resultin les referències culturals amb el Japó, mal que semblin excessius els cent minuts de durada, i tot i que sigui impensable desxifrar tota la càrrega de símbols que comporta, com n'és d'impressionant Kinkan shonen (Les llavors de cumquat), l'obra que va situar Ushio Amagatsu en el panorama de la dansa internacional i va marcar un abans i un després en la dansa contemporània. Avui ho tornaria a fer.

La companyia d'Amagatsu va ser creada el 1975 sota el nom de Sankai Juku (que vol dir el taller de la muntanya i el mar), i des d'aleshores s'ha mantingut fidel a uns orígens i una constant interrogació sobre l'origen i la fi de la vida, que transmet a través del genial domini plàstic i del ritme, juntament amb la precisió corporal dels intèrprets, tots homes. Però no és masculinitat el que fan aflorar, sinó l'essència de l'espècie o, més al fons encara, el suc de la llavor de l'existència, de les estrelles.

La despersonalització dels ballarins afaitats, emblanquinats i pràcticament nus és un accés directe als sentiments purs, sense personalismes. Per això, als quatre homes de cares desfigurades els creixen les mans fins a convertir-se en urpes, i el cos suspès de cap per avall sota el vèrtex d'un triangle de metall vermell, com un pedestal invertit, arriba a punxar la nostra ànima. Són símbols amb una força evocadora que ens condueixen tres-centes vegades al voltant del món sota un firmament de cues de peix assecades. Una cosmogonia en què la lletjor i també una finíssima línia de crueltat estan plenament integrades en un ideal de bellesa i harmonia.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 46. Diumenge, 30 de novembre del 2008

Paraules clau: Amagatsu, Ushio, Fascinant

PDFs - Cultura i Espectacles

Diumenge, 30 de novembre del 2008

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca