Cultura i Espectacles

Crítica *

Documental vivent

B.R.N.

Lemieux. Pilon 4dart: 'Norman'

Festival IDN

Mercat de les Flors, 9 de gener

Creatiu, autèntic, seriós, tecnològicament avançat i viu com només la dansa sap mostrar les persones. Així és aquest documental escènic d'homenatge a Norman MacLaren, pioner de l'animació, que li reten els canadencs Lemieux-Pilon. Es tracta d'una òpera multimèdia amb recursos tècnics sorprenents -com les entrevistes reproduïdes hologràficament- i un treball acurat en l'encaix de tots els aspectes que conflueixen en 100 sucosos minuts.

Norman intercala films de MacLaren més o menys intervinguts en escena pel ballarí i coreògraf Peter Trosztmer, i marca un recorregut biogràfic i creatiu de l'escocès que va refugiar-se al Quebec fugint d'un món en plena convulsió bèl·lica. Allí es va fer càrrec de l'apartat d'animació del National Film Board, des d'on va deixar una empremta en molts dels creadors canadencs que han vingut darrere seu.

De fet, l'espectacle és fruit de la dèria que destil·len els seus films, on la imaginació alimenta el que queda d'infant dins nosaltres. Una inquietud que comparteix amb la dansa per la seriositat absoluta en el joc intranscendent, per un no voler dir res que diu molt, per un culte a la pura abstracció.

Si les formes que mirem queden impreses en la nostra retina, en les pel·lícules de MacLaren són arrossegades, multiplicades, escombrades..., i així es posen a ballar línies i cercles perquè sí. MacLaren deia que, si no hagués estat cineasta, segurament hauria estat ballarí. Quina bona excusa per ballar-lo! I així acabem, tots encomanats pel mateix deliri, meravellats pel micro que no vol parlar o la cadira que ara vol seure.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dilluns, 12 de gener del 2009

Paraules clau: Maclaren, Documental, Norman

PDFs - Cultura i Espectacles

Dilluns, 12 de gener del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Gener

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca