Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Delicades capes de memòria

Bàrbara Raubert Nonell

Memory

De Living Dance Studio.

Mercat de les Flor, 20 de setembre.

Com les fines capes d'una ceba que, transparents i febles, se superposen per protegir-se mútuament, la memòria de Wen Hui es materialitza en les delicades pàgines d'un llibre inacabat que transparenta les anteriors, sumant paraules i dibuixos. Delicadament anem entrant en aquesta narració d'imatges que tornen i fets que han deixat el seu rastre, i així, poc a poc, lliguem els trossets de la seva història personal component el retrat de tot un país, la Xina, en un moment històric, la Revolució Cultural, particularment decisiu en la configuració del pensament del món oriental i de la imatge que en tenim des d'Occident.

Memory és a mig camí entre el documental i la creació, l'autobiografia i el llibre d'història contemporània, la dansa i la performance, matisos connectats per la realitat que desprenen, com la tela de mosquitera que fa de cabana fins que a la meitat de l'espectacle, unint-ne dos extrems, es converteix en una escultura de llum i ombres. Aquí, com en el vídeo que s'hi projecta, es veu la mà de Wu Wenguang, el dramaturg de Living Dance Studio, l'única companyia independent al seu país des que es va crear el 1994, i que ha demostrat una gran maduresa creativa en la capacitat d'autoreflexió i recreació a partir del llegat de la seva memòria.

Senzillesa en els elements sonors tradicionals i en els escènics i interpretatius, on Dehua és la narradora que fa anar una antiga màquina de cosir mentre Hui es balanceja lentament en cambrés durant tot l'espectacle, com si els records de la seva vida li torcessin el cos, pesades evocacions que fan girar la politja de la màquina del temps. Amb aquesta austeritat de mitjans triats amb la màxima delicadesa, per tots els sentits ens entra la memòria aliena com si ja fos nostra.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dimarts, 23 de setembre del 2008

Paraules clau: Memòria, Delicades, Memory

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 23 de setembre del 2008

Edicions locals

<<

Setembre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca