Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Un mag indiscret

Bàrbara Raubert Nonell

Jukebox

De Jordi Casanovas.

Mercat de les Flors, 17 d'abril

Màgia blanca que ensenya els seus trucs, així és l'espectacle de Jordi Casanovas, el col·laborador més veterà de la companyia Mal Pelo, en la seva primera coreografia, Jukebox. Amb aquest títol de caixa de música automatitzada, el genial intèrpret de peus brillants desmunta els mecanismes escènics i en fa una paròdia on la ingenuïtat de recursos juga a favor de l'empatia amb el públic.

Però no només amb complicitats ens apropa a l'obra, ja que la dansa de Casanovas és màgica en si mateixa, tant si se centra en el cap, fent-lo girar i gairebé traient-lo de lloc talment un cos a part del cos, com si només mogués els braços en onades que condueixen la resta dels membres amunt i avall de l'escenari, o si, més tard, l'energia motora baixés als peus, calçats amb les sabates màgiques d'alguna bruixa o mag: esperitosos i incansables moviments lleugers que van més enllà de tota racionalitat.

Les habilitats interpretatives de Casanovas també passen per la teatralitat del concepte i l'oratòria que hi aplica, demostrant una qualitat extraordinària en tots aquests recursos escènics, als quals identifica i anomena: temps, espai, aire, posició. I ens explica cada element per fer-lo desaparèixer amb un truc de llautó a la vista, volgudament visible per atorgar valor tant a l'enginy com al seu resultat. La seva proposta és ensenyar-nos les eines de les quals un artista se serveix, els instruments que el fan ser un home orquestra.

Del seu caminar se'n veuen els passos que ha donat amb Mal Pelo, que ara li ofereix, en els vint anys de la companyia, aquesta carta blanca on deixa constància de les notes d'una història paral·lela que tant de bo continuï per aquests paratges.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dimarts, 21 d'abril del 2009

Paraules clau: Casanovas, Mag, Jordi

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 21 d'abril del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Abril

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca