Cultura i Espectacles

Crítica dansa

L'humor ve de dins

Bàrbara Raubert Nonell

Mamut

Cía. Guillermo Weickert; Shlomi Bitton and Co. Festival Bcstx Teatre Tantarantana. 2 de juny

Amb una aparença desimbolta i juganera, el coreògraf andalús Guillermo Weickert fa de Descenso (capricho) una reflexió sobre l'inici i la fi per mitjà d'una estètica al·legòrica amb la natura i les sensacions. Pren l'ou com a símbol d'origen i la por de la foscor com a símbol de la mort, i ho ajunta amb escenes de trompades, curses i naufragis per construir una mirada microscòpica a preocupacions universals. Temes eterns tractats de maneres noves i genials. El domini clownesc del seu cos permet a Weickert retenir expressions facials i traslladar les tensions d'una paraula o d'un so fins al tronc, els braços i les mans. Com un mestre de l'scratch corporal, és capaç de congelar actituds o emissions sonores mínimes per repetir-les amplificadament, amb un ritme ascendent fins a convertir el llenguatge quotidià en una pintura de Julian Freud. Així explica la història de la seva infància dominada per la por al passadís fosc. La fragilitat humana al nivell d'un ou que acaba -després de resistir a un martell que l'empaita a l'estil de Tom i Jerry- esclafat. Weickert sap riure's d'ell mateix.

Res a veure amb l'israelià resident a Madrid Shlomi Bitton, que busca la simpatia del públic sense passar per la més mínima intimitat, clarament alineat amb el xou cabaretesc barroer que han popularitzat els pitjors programes televisius, amb Teaser.2, segona part d'una trilogia que critica l'acceleració dels nostres dies. Autor de música, textos i coreografies, Bitton està acompanyat d'una ballarina flamenca rapera i d'una contemporània hiphopera i fan un trio ben curiós. La rapidesa, superficialitat i broma que vol criticar, són els mateixos elements que utilitza en la creació i no duen enlloc. I allí queda, amb un somriure a la cara, igualment perdut.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 37. Dilluns, 7 de juny del 2010

Paraules clau: Weickert, Bitton, Actituds

AVUI+ Paper

Dilluns, 7 de juny del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Juny

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
  • A+

Recomana

tanca