Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Un gratacel amb forma d'úter

Bàrbara Raubert Nonell

Humanitat urbana en explosió, és a dir, gent que s'acumula com brossa a les cantonades, individus que s'endinsen en les obsessions perquè no troben sortida a la vida i un perill que aguaita constantment la vida del Menske (home, en flamenc) de Wim Vandekeybus. La darrera producció d'Última Vez desborda energia escatològica al Fortuny.

Text, música i dansa hi adopten formes recognoscibles, com la comunicació a través de dispositius o la transformació de l'entorn immediat per obra d'unes mans invisibles i gegants al ritme de cançons pop del grup flamenc Daan, que lliga sons acústics i electrònics de la mateixa manera que la resta unim, tan bé com podem, vida interior i moviment exterior.

Un pal elèctric, catalitzador de desenes de cables i un fanal, és l'eix d'aquest món, com el tòtem de l'era prewireless, on les energies són visibles i embruten. Escombrar-les no fa desaparèixer res, només amaga; la pulcritud no és de fiar. Així, l'espectacle fa un capgirament i el que havia estat fins aleshores un carrer gris es converteix en bifurcació del passadís d'un sanatori, espai inquietantment neutre, com n'hi ha milers en cada aglomeració urbana, i on, malgrat l'intent de neteja, s'hi acumulen residus de les bogeries particulars que n'engrogueixen les parets igual com les circumval·lacions del nostre cervell, farcit de situacions carnavalesques i visions oníriques.

Dins i fora adopten la mateixa forma perquè s'adapten a una mateixa tensió. Per això els Menske comencen lligats d'un cable tibant que permet la màxima flexió sobre el pla però els impedeix tant la fugida com la caiguda. Risc i fragilitat units amb l'energia de la seva contrarestació creen una coreografia de ritme trencat que es va repetint, es liqua en un moviment lligat, s'intercanvia entre les parelles i, després de la lluita, finalment crea la comunitat d'individus. La vida els empeny a ballar.

*

Menske. CIA.: ÚLTIMA VEZ. COREOGRAFIA: WIM VANDEKEYBUS. 7 DE MARÇ. TEATRE FORTUNY. REUS.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 60. Dilluns, 10 de març del 2008

Paraules clau: Vandekeybus, Menske, Energia, Vida

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dilluns, 10 de març del 2008

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+