Cultura i Espectacles

Crítica *dansa

La matèria recreada

Bàrbara Raubert Nonell

La natura delle cose

De la Cia. de Virgilio Sieni.

Mercat de les Flors, 25 de juny. Grec'09

Resistència a la immaterialitat de la creació, una lluita guanyada només en instants fugaços on la idea queda retinguda en un objecte, en un pas, en una posició més avançada; aquest és el motiu que flueix com aigües subterrànies en l'obra de Virgilio Sieni i que aprofita el text de Lucreci De rerum natura com a fil conductor que els illetrats que no coneixem l'italià ens perdem. Llegit a posteriori ens adonem que si haguéssim pogut seguir-lo, aquest tractat de filosofia atea barrejat amb física newtoniana, mentre l'espectacle es desenvolupava, hauria dotat l'experiència d'una comprensió més profunda.

En una primera part de vint minuts, la ballarina Ramona Caia es converteix en un ésser gairebé immaterial a base de moure's sense tocar el terra amb l'ajut de quatre homes que amb tanta força com suavitat l'ajuden a trobar el seu lloc en l'espai, talment com si fossin àngels que ensenyen a caminar l'ànima d'una criatura. En un ambient que virava del blanc al negre passant per mitjos tons infinits gràcies a les dobles cortines de gassa on els intèrprets quedaven atrapats per moments, la pulcritud de la posada en escena ressaltava el surrealisme de la proposta magrittiana, on unes màscares pètries (de bebè, de vella, de cérvol) demostraven el poder de les formes corporals per dibuixar expressions on no n'hi havia.

Així doncs, el medi sense canviar, canvia la criatura retrocedint uns anys, per després tornar a avançar fins a l'edat de les arrugues i la pell caiguda, per canviar de nou i trobar-se amb un regi cap de cérvol. És a la saviesa animal, la del cos més que de la ment, doncs, a qui se li rep tribut en aquesta delicada obra mestra.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 32. Dilluns, 29 de juny del 2009

Paraules clau: Sieni, Virgilio, Recreada

AVUI+ Paper

Dilluns, 29 de juny del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Juny

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  • A+

Recomana

tanca