Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Elegància en blanc i negre

Bàrbara Raubert Nonell

Silent screen / Tar and feathers

De Nederlands Dans Theater

Gran Teatre del Liceu, 19 de març

Estilització de sentiments i bellesa d'imatges, aquestes són les dues tecles inferiors i superiors, blanques i negres, com les d'un piano, que toquen al Nederlands Dans Theater, tant si és amb les mans del seu coreògraf més important, Jiri Kilian, com si ho fan el tàndem de joves coreògrafs residents Sol León i Paul Lightfoot. Un doble programa que traça una melodia contínua que sona plena de bellesa i rigor tècnic al llarg d'una història de recerca constant.

La companyia holandesa ha mantingut des dels seus orígens un interès per la contemporaneïtat sense que representés cap oprobi mantenir unes bases clàssiques en l'harmonia dels cànons estètics i en la formació dels ballarins, una assimilació que els ha propulsat amb força al món durant un temps explosiu en el camp de la dansa, ple de trencaments i fugides d'estudi. No és el cas de León-Lightfoot, deixebles de Kilian, i encara menys d'ell mateix, mèdium per a més de dues generacions de l'encarnació de tota bellesa metafísica.

A Silent screen s'usa una pantalla panoràmica per transportar els ballarins a paisatges on els cíclics moviments naturals en blanc i negre retallen la gestualitat de sentiments impactants remarcats pel vermell d'alguns elements de vestuari. En canvi, un antic càstig públic que consistia a empastifar una persona amb quitrà i arrebossar-la amb plomes és el retrat que Kilian ha fet de la bogeria a Tar and feathers, on el color blanc és el full abans d'escriure, la por a la creació desbocada que només un piano amb potes de dos metres podria acompanyar. Amb aquesta imatge quasi daliniana ens queda gravada la nit talment un somni; ni que poguéssim veure aquestes peces mil vegades encara no n'hauríem copsat tot el valor.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 31. Dissabte, 21 de març del 2009

Paraules clau: Bellesa, Blanc, Kilian

PDFs - Cultura i Espectacles

Dissabte, 21 de març del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca