Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Retrats de bogeria afectada

Bàrbara Raubert Nonell

La razón de las Ofelias

L'Explose Danza & Ara Malikan

29 de gener. Mercat de les Flors

La creació coreogràfica sobre el tema de l'esquizofrènia ha suposat a Tino Fernández retrobar-se amb els fantasmes de la malaltia de la seva mare, amb el patiment de no poder incidir en una situació tan íntimament crua. En aquesta corda fluixa és on deambulen les set dones de La razón de las Ofelias, com al·legories d'aquesta bogeria que el coreògraf ha retratat servint-se d'estereotips femenins que provenen d'una parcial visió masculina, amb atributs de signe pejoratiu als quals les ballarines s'entreguen sense el mínim distanciament necessari per fer-los creïbles.

Val a dir que els criteris per analitzar una peça produïda en un país de desenvolupament socioeconòmic irregular comporta el difícil exercici de la perspectiva històrica i de situar-la en el mercat cultural globalitzat, on els petits cal que reafirmin la seva diferència per no quedar-hi ofegats.

En el cas de L'Explose Danza, l'esforç de contextualització no canvia els pijames sexis, els cabells desendreçats ni els guants per rentar plats o els culs enlaire en cada moviment d'arrebatament emocional repetit un cop rere un altre, de lectura masclista inevitable. L'únic home que apareix en aquests quadres de quotidianitat estilitzada és l'excels violinista armeni Ara Malikian, amb faldilla, això sí, marcant el to d'una banda sonora decepcionantment pregravada en més d'una escena. Passejant impertèrritament entre la bogeria aliena, assisteix al desaforament que du les ballarines a ensenyar els pits o treure's les calces en la culminació de situacions dramàtiques que es converteixen en un reclam fàcil, un esquer que només atrapa l'instant quan apareix, però que no treu a la llum res de nou. La suma de moments d'alta intensitat no enforteix l'obra, sinó que l'esgota.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dimecres, 4 de febrer del 2009

Paraules clau: Bogeria, Retrats, Enforteix

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimecres, 4 de febrer del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca