Cultura i Espectacles

Crítica dansa

En lluita

Bàrbara Raubert Nonell

Once

D'Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas.

Teatre Lliure, 30 de maig.

La icona de la lluita pro drets humans Joan Baez és autora de la perillosa banda sonora del darrer solo de la també aventurada Anne Teresa de Keersmaeker, coreògrafa belga d'una severitat d'estudi que l'ha col·locat entre els mites de la dansa contemporània. La mitologia, se sap, té capítols de gran temeritat i aquest n'és un. També sol ser metafòric i contenidor de gran saviesa, com Once, un espectacle d'intel·ligència teatral i seriosa sensibilitat.

Aquest segon solo de De Keersmaeker, estrenat després dels atemptats de l'11-S i que va tenir unes connotacions especials per aquest fet, és, en realitat, un exercici de recerca del vocabulari comú entre la música i la dansa. El que s'hi mostra, més enllà del contingut de les lletres, és un anar i venir de text artístic on se sumen els missatges de les cançons -projectades en el teló de fons-, les melodies amb la veu de Baez, i els moviments d'un cos que es trenca i es reajunta àgilment, per conformar un discurs propi, un llenguatge contemporani que valida la lluita dels 60 però no pot evitar un to d'ironia per mor del temps i la continuïtat dels conflictes pels quals Baez lluitava.

La coreògrafa hi balla però també se'n riu, com si ens digués que ja no és possible prendre's res seriosament, més enllà de l'art, de les recerques personals. En la part final de l'obra, per il·lustrar la cançó With God on our side hi ha la projecció d'imatges de guerra en blanc i negre sobre el fons i també sobre el cos nu de la ballarina. Són visions de brutalitat anònima sobre un camp de batalla personal, l'art, que emana del particular i retorna a la comunitat d'individus, una lluita que es retroalimenta. Once ens permet veure la base romàntica damunt la qual Keermaeker invoca la seva investigació gairebé científica.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Dilluns, 1 de juny del 2009

Paraules clau: Keersmaeker, Lluita, Baez

PDFs - Cultura i Espectacles

Dilluns, 1 de juny del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Juny

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca