Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Amfibis de sang calenta

Bàrbara Raubert Nonell

Paso doble

Josef Nadj i Miquel Barceló

Teatre Lliure. 8 de maig

Un pintor i un coreògraf que intercanvien passos, formes i estris, passant d'una acció a l'altra com amfibis perfectament adaptats al transfronterer medi artístic contemporani és Paso doble, una sala d'assajos amb matèria fresca i oberta al públic perquè admiri el poder de metamorfosi que atorga la maduresa d'uns éssers de sang calenta.

Aquests animals d'accions brutals són Josef Nadj, ballarí d'atmosferes, i Miquel Barceló, pintor de terres i argiles, que aquí uneixen els seus universos particulars en un procés plàstic efímer, una dansa matèrica o una pintura temporal, digueu-li com vulgueu. La base de l'experiment sorgeix en afegir una dimensió desconeguda al treball de cadascú. Així observem el desenvolupament de la creació plàstica durant un espai de temps en què l'acció corporal deixa les seves empremtes, i descobrim que el fang tou, que fa de teló de fons alhora que de personatge principal, és tan voluble com l'ànima que hi ha darrere de tot rostre.

Amb la constant transformació d'imatges que apareixen i desapareixen per superposició d'efectes, Paso doble es converteix en una mena de ritual de mort i de vida, una hecatombe prèvia a la creació cosmològica abstracta. El brutalisme de traços, d'efectes, mentre el cos aguanta i destrueix formes perfectes amb el seu motlle, ¿és pintura matèrica o la desmaterialització de la dansa?

En afegir temps a la pintura se li resta valor de canvi, és a dir, que perd pes en el fetitxisme mercantil, i més quan sabem que la peça de fang serà destruïda al final de cada dia, deixant l'eterna qüestió a l'aire: quan donem per acabada una obra? És amb la idea? Amb les figures reconeixibles d'animals primitius? Quan el quadre es menja els seus autors? Quan ens n'oblidem? El final, realment, no existeix. Només el procés, només el canvi.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 50. Diumenge, 10 de maig del 2009

Paraules clau: Amfibis, Paso, Sang

PDFs - Cultura i Espectacles

Diumenge, 10 de maig del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Maig

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca