Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Sempre fa sol per al ballet Preljocaj

Bàrbara Raubert Nonell

La unió d'un coreògraf sense por -que tant s'atreveix amb la pura abstracció com fa espectacles narratius- amb un artista temible -per les seves creacions que vénen a tergiversar ordres i pensaments preestablerts-, sota el paraigua de la música de Vivaldi, té com a resultat una obra que cura tot pànic gràcies al continu impacte visual i a una coreografia plena de vitalitat.

Per allunyar-se dels tòpics que les Les quatre estacions de Vivaldi, una de les obres més escoltades de música clàssica, podria imprimir al seu espectacle, Angelin Preljocaj va demanar a Fabrice Hyber que hi afegís una caosgrafia. I funciona: no hi ha res en l'obra que vingui a confirmar una expectativa, la sorpresa cau del cel (literalment, del mecanisme mòbil com fils d'estendre la roba, però gegants) a cada moment, mentre que la sensualitat i jovialitat dels ballarins està per damunt de qualsevol estació musical.

En línia amb el seu treball habitual, Hyber ha produït aquesta sèrie d'objectes sense finalitat preestablerta, però amb múltiples possibilitats (els anomenats POF, prototipus d'objectes en funcionament): escales basculants, pantalons amb pals enganxats al cul, vestits amb punxes... són alguns dels elements que Preljocaj ha integrat sense covardia, portant els ballarins a pujar escales infinites, seure sense cadira i moure's sense veure's, dins d'una estructura coreogràfica complexa i tècnicament difícil, que tant utilitza la música com els silencis per mostrar la seva condició sense parió.

I com a POF més incontrolat, surrealista i metafòric de tota l'obra hi ha l'embaràs prominent d'una de les ballarines: no existeix manera més gràfica de convertir entranyes en pell, sensualitat en responsabilitat, fred en escalfor. El bon temps somriu a Preljocaj.

*

'Les 4 saisons...' BALLET PRELJOCAJ. TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA. FESTIVAL TEMPORADA ALTA. 9 DE NOVEMBRE.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 52. Dijous, 15 de novembre del 2007

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dijous, 15 de novembre del 2007

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2007

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+