Cultura i Espectacles

Crítica dansa

L'eco d'un sospir

Bàrbara Raubert Nonell

Só tinha de ser com você

De Quasar cia. de dança.

Mercat de les Flors, 5 d'octubre.

Un efecte sonor de distorsió, semblant a un eco, és aplicat a qualsevol so que aparegui a l'escena (ja sigui un sospir d'un ballarí, el cop del seu pas, o la tos d'un espectador) mentre els cossos de Quasar es van traslladant pel terra de la Sala Ovidi Montllor en penombra, com les onades d'un mar de nit. Amb aquest preàmbul misteriós i expectant engega un encadenament insuls de coreografies abstractes sobre la música d'Elis Regina i Tom Jobim.

El disc del 74, que es pot trobar a qualsevol casa brasilera, és un compendi de dolçor i filigranes romàntiques que la companyia de Rodovalho sobreposa al seu estil sempre matemàtic, que omple els compassos de tants moviments com és possible i fa de la melodia una excusa rítmica per impulsar nous trencaments de braços, noves torsions de cos, que no tenen implicació ni fan cap concessió a l'oïda.

La fredor del muntatge, reforçada per un vestuari blanc i una escenografia negra amb línies clares com llàgrimes digitals, al costat d'una il·luminació feta de rectangles, ovals o mitges parts, s'allunya d'una banda sonora que és utilitzada com a reclam més que com a part estructural de l'espectacle. Els ecos de nostàlgia que el magnífic disc podria destil·lar, es queden en els sospirs dels ballarins entre cançons, tot i que, potser, només són fruit del cansament.

La interpretació té alguns protagonistes que subjuguen per la qualitat tècnica tenyida de sensualitat brasilera, malgrat el pes del conjunt coreogràfic inconcret que actua de refinador i converteix el sucre negre en sucre blanc: la dolçor hi és, el gust sencer es perd. Així, música i ballarins mantenen al seu interior un caliu propi que la posada en escena intenta refredar, i pràcticament ho aconsegueix.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dimarts, 7 d'octubre del 2008

Paraules clau: Sospir, Eco, Caliu

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 7 d'octubre del 2008

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca