Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

La il·lusió del fragment

Bàrbara Raubert Nonell

Es presenta com una obra escènica, a mig camí entre el fet teatral i l'objecte museístic, però Specchi és una veritable coreografia de llums i fosques, ondulacions i particions corporals que segueixen la no música d'un so vibrant -talment fos l'amplificació exponencial del silenci- que en moments puntuals dibuixa una coma en el discurs que Marcela Ristaldi desplega al voltant de la presència.

La coreògrafa italiana se serveix de quatre intèrprets nues que, amb l'ajut d'uns miralls, creen formes humanes incoherents (organismes de quatre cames, cossos sense cap, extremitats sense cos...) que transiten de l'humor al malson segons el quadre que, rítmicament i encadenats per punts de fuga sinèrgics, es presenti davant l'espectador. En aquestes composicions de forta plasticitat minimalista, el mirall hi juga un paper màgic, ara amagant, ara reproduint. La seva presència tant ens confronta amb la fragmentació (de la part que emmarca) com amb la repetició (del cos amb el seu doble), converteix el volum (real de la persona) en un pla bidimensional (convertit en pura forma abstracta) i, finalment, la realitat en una il·lusió.

La nuesa de les intèrprets serveix per identificar-les com a objectes impersonals transmissors d'una idea contundent, la de la impossibilitat de copsar la totalitat, tant si parlem del fet teatral com del personal: així de fragmentats és com veiem els altres i com els desconeixem, per trossets i per projeccions. De fet, allò que veiem no és més que l'amagatall del que realment existeix, com els cossos en penombra contraposats a la claredat del buit dels primers minuts d'espectacle. En aquest Festival que reclama insistentment la complicitat per aproximar-se a unes obres sense concessions al públic, Manuela Rastaldi aconsegueix, malgrat l'estranyament personal, un efecte de proximitat ideal.

*

Manuela Rastaldi, FESTIVAL COMPLICITATS. MERCAT DE LES FLORS. 22 DE FEBRER

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Dilluns, 3 de març del 2008

Paraules clau: Rastaldi, Manuela, Il·lusió

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dilluns, 3 de març del 2008

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+