http://paper.avui.cat/article/cultura/104799/respirar.html Avui Paper Cultura i Espectacles

Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Respirar

Bàrbara Raubert Nonell

Inspiració i expiració, música i silenci, moviment i quietud: idees que es desdoblen en la doble programació que el Mercat de les Flors ens ofereix per descobrir per on es mou avui Salva Sanchis, el jove coreògraf de Manresa que col·labora habitualment amb Anne Teresa de Keersmaeker.

Still live és la primera composició del programa, una acció d'inspiració des d'on els ballarins congelen un moviment i l'aguanten fins que necessiten respirar de nou, quan amb l'expiració sorgeix el moviment que dura fins a la següent inspiració i fixació de la següent posició d'equilibri, com figuretes d'una maqueta de trens. Per Sanchis, la recerca del moviment passa per investigar sobre la quietud; en l'art del fugisser, el coreògraf es dedica a robar fragments de natura-morta-encara-viva (el títol de l'obra juga amb aquestes paraules) mentre que la il·luminació sobre la senzilla però impactant escenografia de Kristof van Gestel ens va acompanyant a través del dia i fins al crepuscle, del sol a la lluna.

La segona presentació apunta al moviment d'expiració. I, per això, a Double trio els tres ballarins s'acompanyen de músics de jazz per improvisar conjuntament basant-se en unes pautes establertes, que en el cas de la dansa són molt similars a les de Still live, però ara amb més llibertat. En una estructura on el doble trio s'intercala amb duos i solos, hi destaca el bis a bis que fan Sanchis amb el saxofonista Bruno Vansina sobre un tema de Wynton Marsalis. Sanchis ens mostra els camins de les seves dissertacions amb tota claredat -com la seva mirada, que va de dins a fora marcant les direccions que pren la dansa des dels dits dels peus fins a les celles- i així també és com es presenta: se'l veu aparèixer en escena i se'l veu marxar, no hi ha fosos a negre, Sanchis mai no deixa l'espectador en la fosca total.

*

'Still live/Double trio', DE SALVA SANCHIS. MERCAT DE LES FLORS, 21 D'OCT. I 2 DE NOV.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 47. Dimarts, 6 de novembre del 2007

Paraules clau: Sanchis, Moviment, Respirar, Still, Quietud

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 6 de novembre del 2007

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2007

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+