Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

So, imatge, moviment

Bàrbara Raubert Nonell

La primera companyia de dansa contemporània xinesa (amb seu als EUA) es presenta a Barcelona amb dues coreografies que fonen de manera intel·ligent i tècnica virtuosa elements d'Orient i Occident. Shen Wei, que a més de coreògraf i ballarí també firma l'escenografia, el vestuari i el maquillatge de les seves creacions, és un artista plàstic que juga amb el moviment dels cossos. Amb la seva companyia i una posada en escena mil·limètrica construeix, més que coreografies, quadres en acció.

Al primer d'ells, Rite of Spring, hi pinta mans que, girant, es transformen en flors; braços llargs i forts com els rems d'una nau (el cos) suament transportada per les ones (cames); l'escenari convertit en una catifa de línies grises i blaves que indiquen les direccions astrals que seguiran els ballarins; vibracions aleatòries d'un cos de ball com si fossin fulles d'un arbre. Amb els grups es multiplica l'efecte gràfic i matèric d'uns cossos de diligència mecànica i sentiment ocult, amb els quals Shen Wei ha canviat el sentit originari de l'obra de Stravinski, buidant-la de sensualitat per fer-ne un ús descriptiu. En canvi, a la segona peça, Re, l'abstracció i minimalisme dels cants de la monja tibetana Ani Choying Dolma alliberen la composició d'un ritme previsible i la sumeix en una cadència hipnòtica.

La tradició del seu país és utilitzada en troballes de tècnica corporal i en imatges gràfiques. Amb la mateixa concentració que els monjos budistes ordeix aquesta combinació geomètrica, aquí els ballarins es van movent i l'esborren, creant una nova superfície de sorra ingràvida que se'ls 'enganxa als cossos per seguir-los com una estela, un polsim semblant al que fa volar les papallones, però a ells ballar, màgicament.

*

Rite of Spring / Re, DE SHEN WEI. MERCAT DE LES FLORS, 24 DE GENER

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dissabte, 26 de gener del 2008

Paraules clau: Shen, Wei, Coreografies

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Dissabte, 26 de gener del 2008

Edicions locals

<<

Gener

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+