Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Exercicis de percepció

Bàrbara Raubert Nonell
La companyia Rosas ofereix a 'Zeitung' una coreografia amb música de Bach i de Webern

La companyia Rosas ofereix a 'Zeitung' una coreografia amb música de Bach i de Webern
HERMAN SORGELOOS

Zeitung / Fase: four movements to the music of Steve Reich

Rosas. Coreografia: Anne Teresa De Keersmaeker.

Mercat de les Flors, 25 i 29 d'abril.

Passat i present s'uneixen per la mecànica del cos, d'un moviment infinit que passa d'uns a altres, que no s'atura, que avança, que busca, que mostra el seu funcionament amb claredat i l'ofereix obstinadament. Així és com la companyia belga Rosas presenta a Barcelona un doble programa que ens mostra l'inici, de fa més de dues dècades, i el moment actual d'una recerca sobre el ritme i la forma que segueix vigent i donant uns resultats meravellosos.

Primer el Mercat de les Flors va mostrar Zeitung (2008), amb música de Bach interpretada al piano per Alain Franco, i de Webern, enregistrada, intercalant-se entre silencis i buits escènics. En una estructura de solos i duets -amb molt poques concessions al recurs efectista d'alliberar els nou fantàstics ballarins conjuntament-, el diàleg entre tots ells es tradueix en repeticions i contrapunts de frases coreogràfiques que prenen entitat autònoma en recrear-se ara amb música de Bach, ara amb música de Webern, ara sota la llum trèmola d'un final de dia, ara amb la claredat de tots els focus del teatre damunt seu. Amb aquests canvis s'obliga l'espectador a una multiplicitat de percepcions sobre un mateix fet escènic que n'allibera la veritat més profunda, la de la dansa pura, una abstracció que es cosifica en emocions treballades des de l'intel·lecte.

Fa 25 anys ja existia en la coreògrafa Anne Teresa de Keersmaeker aquesta mateixa voluntat de mostrar els mecanismes del moviment, com ho demostra la peça presentada al segon programa, Fase: four mouvements to the music of Steve Reich, amb la qual va guanyar un Bessie Award el 82.

En les quatre parts d'aquesta obra, la dansa reprodueix el minimalisme del compositor americà que s'avança a la música techno d'avui transformant ritmes i conduint les dues ballarines -Keersmaeker, tan forta com menuda i delicada, n'és una d'elles- o tres, o cinc, segons si comptem les ombres que s'emmarquen en cicles infinits de mecànica corporal semblants a la d'un rellotge pendular o a una màquina industrial, darrere la qual suor i esforç són petitíssimes mostres d'una emoció que s'expressa a partir del constrenyiment, economitzant moviments per allargar-ne la durada, en tots els plans i contraplans possibles. L'expressió d'un llenguatge mecanicista que atrapa i queda percudint, amb les seves al·literacions sonores i visuals, les ments dels assistents.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 40. Dimarts, 6 de maig del 2008

Paraules clau: Rosas, Música, Zeitung, Webern, Bach, Keersmaeker

PDFs - Cultura i Espectacles

Dimarts, 6 de maig del 2008

Edicions locals

<<

Maig

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+

Recomana

tanca