Cultura i Espectacles

Crítica* dansa

Il·lustració d'un mite

Bàrbara Raubert Nonell

La companyia noruega Zero Visibility Corp. arriba al nostre país amb el contrast de la llum encegadora de la neu i la foscor d'unes nits llarguíssimes on les històries s'expliquen a l'ombra d'espelmes -aquí són focus estroboscòpics- que fan sorgir tot un imaginari mitològic de la caverna més contemporània.

Entrar en aquesta obra significa caminar per boscos ombrívols com els de la Caputxeta Vermella, seguir mapes del tresor, passar per gimnasos deserts amb un poltre per saltar i que et dugui a la fi del món. Si et deixes portar, l'obscuritat de l'ànima humana planarà per damunt del teu cap i no hi haurà manera d'escapar-se de la negror que tots duem a dins i que, en casos d'intuïció creativa com els de la coreògrafa Ina Christel, adopta delicades formes de lirisme al costat de la rudesa d'una escopinada dirigida directament al públic. Després ve un petó, una mirada... són repetides apel·lacions a trencar la distància amb el públic reclamant commoció: una emoció compartida com a contrapartida a la seva exhibició fins a la nuesa del plor.

Múltiples lectures que emergeixen dels jocs d'ombres, projeccions, desplaçaments trencats, moviments fraccionats dels elements escènics sobre el fons de paper vegetal blanc que ens remet a la idea d'il·lustració infantil. Però els ecos de la caixa de música que enceten i clouen aquest brillant espectacle tenen més de misteri i de distorsió que no pas d'harmonia, com tot el conjunt d'I have a secret... És un conte sobre la complexitat humana amb múltiples plans de no-realitat que infligeixen punxades catàrtiques com només ho faria un mite il·lustrat.

*

I have a secret to tell you (please) leave with me, D'INA CHRISTEL JOHANNESSEN. ZERO VISIBILITY CORP. MERCAT DE LES FLORS, 1 DE FEBRER.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 51. Diumenge, 3 de febrer del 2008

Paraules clau: Il·lustració, Mite, Zero

Recomana

tanca

PDFs - Cultura i Espectacles

Diumenge, 3 de febrer del 2008

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29

El meu AVUI

Registrar-me
  • A+