Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Una barreja gens tèrbola

Bàrbara Raubert Nonell

Origine

De Sidi Larbi Cherkaoui.

Festival Temporada Alta. Teatre Municipal de Girona, 11 d'octubre.

Coreògrafs transnacionals que accepten el repte d'encapçalar una estètica de la integració es poden veure caure en un missatge innecessàriament clar que encega tota poètica per convertir-la en un text pla de lectura escolar -com li ha passat a Akram Khan amb l'espectacle Bahok.

Això és el que li ha passat al meravellós Sidi Larbi Cherakoui, mestre de les gestualitats extremes i de la perfecció més enllà de tota norma, a Origine. Aquest director d'orquestra que tria els ballarins com qui tria instruments antics de so puríssim, ha cosit una obra basada en els quatre punts cardinals (o les quatre races, o els quatre elements) i amb ells i contra ells -fluïdesa i conflicte barrejats- ha creat un espectacle que finalitza amb la imatge d'un sol món com a fons de les vides dels quatre protagonistes. Potser si hagués compartit alguna cosa més que la utopia de Bob Marley amb One world, one love aconseguiria que els espectadors anessin més lluny de la senzilla admiració virtuosa.

Una admiració que és del tot merescuda per tots els intèrprets, des de les contorsions hindús de l'americana Daisy Phillips fins al ritme africà de Shawn Mothupi, la sensualitat de la islandesa Valgerdur Rúnarsdóttir i, sobretot, la força i teatralitat manga de Kazutomi Kozuti, que tant esdevé ocellet volador com talons d'agulla d'una de les ballarines, com post de planxar i planxa a la vegada. Ara bé, qui fa que les habilitats tècniques guanyin en tendresa és la música en directe de l'Ensemble Saraband, compost per dues veus, una arpa gòtica, un llaüt i un pandero.

El plaer de veure tanta qualitat entre els intèrprets, la música i la posada en escena satisfan una bona part de les expectatives del públic. La resta, la que es deleix per la sorpresa i pels camins per descobrir, surt igual com ha entrat.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 35. Dilluns, 13 d'octubre del 2008

Paraules clau: Sidi, Larbi, Admiració

PDFs - Cultura i Espectacles

Dilluns, 13 d'octubre del 2008

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca