Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Per tornar a començar

Bàrbara Raubert Nonell

Tornada a casa

De Les SlovaKs.

Mercat de les Flors, 30 de gener.

Polifonies antigues són redissenyades per una centrifugadora de moviments salvatges, els de Les SlovaKs. El millor col·lectiu d'improvisadors sobre l'escena decideix fer una Tornada a casa plena d'energia. Després del seu pas per companyies de dansa tradicional i la posterior estada a l'escola PARTS de Bèlgica, ara retroben els orígens, la història que els agermana i que de tan particular com és pot arribar a l'essència d'allò universal.

Hi ha un to èpic en el transcórrer de l'espectacle, en la unió de dansa contemporània i folklore eslau, en la percussió rítmica de peus i mans sobre el baix continu del violí, que embarca el grup en una nau del temps i l'allunya subtilment cap a un espai entre l'ahir i el demà. Per contra, el present de la improvisació pren una tercera dimensió especial, enfonsa arrels en totes les direccions possibles: cap als avantpassats, entre la presència acompanyada de cadascun del grup i cap al públic.

En diuen dansa oberta, dansa lliure o dansa plena i li atribueixen la capacitat de poder incloure i ser qualsevol cosa. Per això a Tornada a casa el balbuceig parlat o cantat de la seva llengua és com un foli blanc, una melodia en què cadascú posa paraules mentre els intèrprets, sàtirs en el camp de records abocats sobre l'escena, van enllaçant quadres amb una fluïda lògica invisible.

La manipulació de la memòria de Les SlovaKs segueix el mateix criteri que il·lustren en les seves robes: peces antigues a les quals s'han arrufat els laterals o les articulacions, amb un resultat excèntric que salta del passat al futur. O la loop station de Simon Thierrée, el violinista que crea un acompanyament viu gravant i regravant a sobre de nou. Tornar a casa és això, repassar el camí, fer-lo de nou i trobar que ja és diferent. L'espectacle és rodó.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dissabte, 6 de febrer del 2010

Paraules clau: Dansa, Slovaks, Tornada, Espectacle

AVUI+ Paper

Dissabte, 6 de febrer del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
  • A+

Recomana

tanca