Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Solitud al teatre

Bàrbara Raubert Nonell

L'enigma

De Montse Colomé, Santiago Sempere i Tomeu Vergés.

TNC.

Lloable intent de posar en dansa les obres i la figura de Víctor Català / Caterina Albert, autora que va tenir i segueix tenint poc impuls mediàtic. Bé hauria pogut passar que una altra expressió generalment desfavorida com la dansa es fes donar un cop de mà mutu amb un espectacle del qual sortissin totes dues victorioses, però va passar que el títol més conegut de l'autora va caure com una llosa entre intèrprets i públic, tots en solitud.

La desconnexió era evident des del primer minut, en el diàleg entre Colomé i Sempere que fa de presentació despistada de l'Enigma que està a punt de començar. Semblava ben bé que l'edat i experiència artística dels autors de les tres coreografies rodolessin cap al buit en bona part de l'hora i mitja de l'espectacle. I, en canvi, hi havia moments en què el pont amb l'obra de l'escriptora s'havia consolidat fins al present intemporal de la caixa escènica, com si ens trobéssim a l'ull de l'huracà on els objectes han estat tots barrejats.

Enigma és un túnel del temps on els coreògrafs s'encarreguen d'invocar elements passats (remetent a passatges de la vida i obra de Caterina Albert) i presents (sobretot gràcies als tres ballarins més joves que els acompanyen en aquest viatge), però mancat d'un guia de mirada pregona.

Com sempre, la interpretació d'Emili Gutiérrez augmentava la intensitat escènica, aquí en el paper d'aviador sàdic de la segona peça. Era quasi tan impactant com veure el llargarut de Sempere vestit de Víctor Català: amb faldilla fosca, camisa blanca de coll rodó, anell amb pedra negra al dit. Aquestes transformacions, de tan dissemblants i limítrofes, aconsegueixen, no sense esglai, una potència tremenda.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dissabte, 23 de maig del 2009

Paraules clau: Solitud, Sempere, Dansa

PDFs - Cultura i Espectacles

Dissabte, 23 de maig del 2009

Especials

Edicions locals

<<

Maig

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca