Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Lúcida angoixa

Bàrbara Raubert Nonell

Tempest: without a body

De MAU/Lemi Ponifasio.

Mercat de les Flors, 12 de febrer.

L'ensurt -la por absoluta que cobreix el cor amb el soroll estrident d'una bomba de mil altaveus caient just al nostre costat- serveix per engegar una òpera negra a mig camí entre l'obra d'art total i la màgia satànica, un espectacle de foscor brillant i sensacions al ralentí que es clava com un llamp fi en l'espectador.

El coreògraf d'origen samoà Lemi Ponifasio utilitza artistes locals de danses i teatre folklòric maori per compondre la seva versió particular de La tempesta de Shakespeare. No són, per tant, ballarins contemporanis, però coneixen el secret de la presència escènica millor que ningú. El tors, malucs i espatlles immòbils es mouen en un sol bloc, mentre les extremitats aletegen amb un mecanisme infal·lible que segueix el cap amb petits assentiments que, juntament amb el picar amb la mà ara i adés sobre la cuixa, marquen el ritme de l'esdevenir fatal.

Aquesta reproducció anticosmogònica té lloc en un gran llenç de plasticitat lunar i polsegosa, traspassat per bestioles vives que escenifiquen una història de terror magnificent dominada per un bloc de deixalles denses i platejades que just deixa passar els intèrprets ajaguts per sota seu. Hi apareixen l'home-gos, l'home-gat, l'home-serp, l'home-lluna i l'home-estàtua, a més d'un àngel caigut que emet uns crits esgarrifosos intermitents sense tancar mai la boca, una figura surreal que, amb la màgia dels seus braços, intenta desfer el malefici humà. Però en aquesta faula d'esperits, els éssers petitons que surten del subsòl no aturen la seva marxa ni amb les planxes de guix trencades als peus i que sonen com bufetades al públic. La crítica a la violència soterrada dels nostres temps no deixa indiferent l'espectador i la claredat de les idees de Ponifasio es manté com la lúcida angoixa que transmet.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 34. Dimarts, 16 de febrer del 2010

Paraules clau: Crítica, Home, Lúcida, Ponifasio, Deixa

AVUI+ Paper

Dimarts, 16 de febrer del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
  • A+

Recomana

tanca