Dissabte, 3 de juliol del 2010

Cultura
Imprimeix Augmentar la font Mida de font normal Disminuir la font
Enviar un comentari
Crítica
dansa

De molt lluny

La dansa pren
de l'escriptura
la concentració
i l'espectre màntric

Ballen sols, cadascun amb la seva respiració, el coneixement del seu cos, de la manera de fer-hi fluir energia, en un combinat d'arts marcials i dansa contemporània que deixa bocabadat pel que té d'acrobàtic, circense i precís. En canvi, la llunyania que sentim envers aquests cossos, més enllà de la reverència pel treball ben fet, és absoluta. Es nota que vénen de lluny, de molt lluny.

Ara ja fa trenta-set anys que, a Taiwan, es va crear la companyia de Lin Hwai-Min. Al llarg de tot aquest temps ha anat elaborant un llenguatge coreogràfic propi, confluència de tradició i modernitat, que a Wild cursive, l'espectacle que vam poder veure a Barcelona dijous passat, desencadena tot l'aspecte artístic de la cal·ligrafia xinesa a través dels cossos dels dotze intèrprets.

La dansa pren de l'escriptura la concentració i l'espectre màntric amb que s'executa a Orient, acompanyada per sons ambientals més o menys definits, com ara onades de mar, esquellots, algun gong ara i adés, grills i
sobretot el vent, la respiració natural.

El salt amb cop de peu a la mà és el sistema de percussió arbitrari que va traspassant tot l'espectacle, com un segell de la companyia, juntament amb les corregudes de genolls flexionats amb què arriben i marxen de les seves posicions. Allà s'aturen com estàtues que després prendran vida per un període breu de temps, just el que duren les escenes marcades pels talls de paper dividint l'espai equilibradament.

Aquesta immobilitat, aquest estar sense vibració i la fluïdesa que aconsegueixen posteriorment, són tan enigmàtics com la força continguda en un traç del qual en desconeixem tot significat. Per això només arribem a sentir alguna cosa quan els veiem en conjunt, formant un magma coral que enterboleix tot significat unívoc; allà, en el xiuxiueig soterrat de moltes veus, hi entreveiem el nostre desconcert.

La gelor amb què van passar per Barcelona fa uns quants anys, desapareixent silenciosament entre bambolines, era la mateixa fórmula amb què semblaven acomiadar-se a Wild cursive, fins que, per sort, una taca de tinta, màgica i sobtada, es clava al llençol de paper blanc fins al terra.

Gràcil violència d'un darrer instant per despertar-nos d'una obra
letàrgica.

Wild cursive
Cloud Gate Dance Tawian
Teatre Nacional
de Catalunya
Barcelona, 1 de juliol
Darrera actualització ( Dissabte, 3 de juliol del 2010 02:00 )
Publicat a

Desar aquesta pàgina a:

Google! Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Live! Technorati! StumbleUpon! Simpy! Yahoo! Wikio Barrapunto.com webeame.net Meneame Twitter Facebook! La 
Tafanera

Comentaris

Escriure un comentari
Identificar-me. Si ja esteu registrats, abans d'enviar un comentari us heu d'identificar.
Registrar-me. Per opinar sobre aquesta notícia cal estar registrat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable donar-se d'alta en el registre del Grup Hermes i acceptar les Normes de Participació. No s'admetran registres incomplets ni comentaris que vulnerin els drets i l'honorabilitat de les persones.
El Grup Hermes no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè enten que són responsabilitat exclusivament seva. Per aquest motiu tots els comentaris es veuran signats amb el nom, els cognoms i la població de llurs autors.
El Grup Hermes es reserva el dret de no publicar els comentaris que no s'ajustin a aquestes normes.
 

Canvi de municipi

Tenim 1.853 municipis amb continguts locals. Trieu-ne un:

Llista municipis
Darrers municipis visitats:
Fés Barcelona/Nacional la pàgina d'entrada de l'Avui.Elpunt.cat

Enquesta

Votareu Joan Laporta si es presenta a les eleccions al Parlament?
 

Tradueix-nos - Translate