recerques
THE BROTHERS SIZE
Director d'escena: Bijan Sheibani
Amb Damiel Francis, Tunji Kasim, Anthony Welsh
El màxim amb el mínim

Paraules i actors. És el mínim que demana el teatre per adquirir carta de naturalesa. És el màxim -dit amb tota justícia del terme- que ofereix The brothers Size, obra de Tarell Alvin McCraney. Text de presentació d'un jove autor nord-americà (27 anys) que no ha parat d'incrementar la seva biografia artística amb estrenes i premis. Tres personatges amb noms ioruba -i un músic anònim- entren i surten d'un cercle de guix per explicar una història d'identitat i dependència.

Dos germans de Louisiana (el germà gran amo d'un taller de cotxes, el petit acabat de sortir de la presó després d'una breu condemna) intenten consensuar una convivència difícil a partir de posicions vitals antagòniques, una violència a flor de pell que amaga profunds sentiments de mútua dependència. En aquesta relació hi interfereix un excompany de cel·la del germà menor, una aparició que tensarà en un triangle de poderoses necessitats emocionals la relació entre els personatges.

És un text que parla sobre com madurar en la vida, com desenvolupar-se com a ésser humà, com a individu i com a membre d'una comunitat. Un drama sobre la identitat ètnica i sexual. Un parlament a tres (Anthony Welsh, Daniel Francis i Tunja Kasim) sobre l'amor i les seves bogeries, sobre les moltes cares que adopta la llibertat -i la seva absència- per a homes i dones. Paraules clares i directes entre moviments subtilment coreografiats. Un treball emocionalment intens però molt curós amb la identificació fàcil. A un mateix nivell un escruixidor relat sobre l'amour fou d'una dona i el recitat de les acotacions escèniques.

Ni una mica d'engany. A l'escenari de guix sempre hi ha tres actors, tres persones que es despullen dels seus personatges amb esbalaïdora facilitat per entrar en ells novament sense perdre el tens fil de l'emoció.


Juan Carlos Olivares
Avui 04/07/2008
Qué gran acierto

Una sencilla historia muy bien escrita. Una puesta en escena vibrante, brillante, y unos soberbios intérpretes. Con esos elementos se explica el éxito (en Inglaterra y anteayer en el Espai Lliure) de un teatro servido desde el talento que nace del beckettiano "menos es más".

La obra nos habla de Ogun Size (Daniel Francis), dueño de un taller de coches y de Oshoosi (Tunji Kasim), su hermano menor que acaba de salir de la cárcel y sueña con lograr un momento de dulzura, de auténtica libertad, de goce sensorial, además, claro, de otros goces más terrenales.

The brothers Size es una narración que aventuro muy real en el sur de Estados Unidos (donde transcurre la acción), esos estados donde la negritud es todavía motivo de marginación. La relación fraternal de Ogun y Oshoosi es el núcleo de esta historia cuya gran virtud es la capacidad del autor para expresar en palabras, y con humor, los encuentros y desencuentros emocionales entre los hermanos. Elegba (Anthony Welsh), otro negro que Oshoosi conoció en la cárcel y se convirtió en su "hermano" protector es el tercer brazo del cuento. Un joven inteligente algo manipulador pero cariñoso.

La obra, de un autor de 27 años, enlaza con el realismo del Sam Shepard de True West y no dudo que podría convertirse en uno más de los muchos telefilmes que sobre el tema se realizan en EE. UU. y pasan sin pena ni gloria. Bijan Sheibani, el director, da una lección de cómo, sin nada, llevarnos a la cárcel, a una carretera o a la casa de Ogun. Todos esos espacios metidos en un círculo de tiza (Sheibani trabajó con Peter Brook) que uno de los actores previamente ha dibujado. Si la historia es de un realismo sentimental conmovedor, la forma de explicarla sobrepasa esa dimensión. Los actores dicen las acotaciones sin que eso reste verdad a la función. Además de la palabra, la gestualidad y el movimiento coreográfico (qué buena la canción de Otis Redding) son sumandos para crear un espacio ficcional homogéneo en el que no se echa en falta ningún elemento, aunque tengamos que recurrir a la lectura, ya que se ofrece en inglés. En suma, una de esas funciones genuinamente de festival pero abierto (hasta el sábado) a cualquier espectador con apetito de teatro sensible e imaginativo.


Santiago Fondevila
La Vanguardia 04/07/2008