recerques
A DISAPPEARING NUMBER
Director d'escena: Simon McBurney
Amb David Annen, Firdous Bamji, Paul Bhattacharjee, Hiren Chate, Divya Kasturi, Saskia Reeves, Chetna Pandya, Shane Shambhu
Classe magistral de matemàtiques

La matrícula d'honor ja l'hi van donar al seu país a l'atorgar-li el premi Olivier 2008 al millor espectacle i dijous, en la seva estrena al Teatre Lliure, va repetir puntuació entre ovacions. A disappearing number és una demostració més de la infinita imaginació de Simon McBurney, el cervell de Complicite. Una successió d'històries, fragmentades en el temps i l'espai, amb el factor comú de la passió matemàtica i la mort.

McBurney explica que no té gaire facilitat per a les mates. Potser perquè, com la majoria de nosaltres, no va tenir una professora tan apassionada i divertida com la Ruth de la funció (excel.lent Saskia Reeves, com la resta del repartiment). Però és clar que al simpàtic creador, amb pinta de científic excèntric, les neurones li van a mil. "Les matemàtiques són a tot arreu", diu i demostra el director i actor. També són en la concepció d'aquest muntatge de precisió arit- mètica.

Hi ha una multiplicitat d'històries que no resten comprensió al conjunt. Es toquen moltes àrees i tangents (interculturalitat, companyies telefòniques...), a través d'una treballada successió de flashbacks i narracions paral.leles, recolzada en un imaginatiu ús dels elements escènics. La història central és la de l'amistat entre matemàtics més "romàntica" de tots els temps. Va succeir a principis del segle XX entre G. H. Hardy, un famós professor britànic de Cambridge (universitat en què també va estudiar McBurney), i l'humil i prodigiós indi Srinivasa Ramanujan. En la seva narració s'entrecreua, en un salt fictici al segle XXI, la relació entre la jove matemàtica Ruth i un home de negocis d'origen indi.

IMPACTE VISUAL
La suma de tots els elements --vídeos en una doble pantalla que ens traslladen a Madràs, música amb un intèrpret de taules índies, dansa...-- dóna com a resultat una posada en escena fascinant, de vegades cinematogràfica. A la bellesa de fragments com la nevada de números o la mort de Ramanujan, s'hi uneix l'humor ("¿en què es diferencia una embarassada d'un terrorista? Que amb el terrorista es pot negociar"), el joc amb el públic (un truc aritmètic), la vertiginosa intersecció d'accions i canvi de rol dels actors... Tot plegat, pur teatre. Perquè l'única cosa real que hi havia eren les equacions que molt pocs devien entendre. Però tant era, no feia falta ser un Pitàgores per disfrutar-ho. Això sí, de cara al pròxim Grec, si continua la importació de joies foranes, s'haurà de fer una bona repassada als idiomes. Amb els subtítols desapareixen números, paraules, imatges... Una gran pèrdua.


Imma Fernàndez
El Periódico 20/07/2008

Maravillosas matemáticas

En 1995 nos asombró con The three lives of Lucie Cabrol (sala Ovidi Montllor) y en 1996 con The street of Crocodiles (Grec´96, Mercat de les Flors). Ambas creaciones de Theatre de Complicité se hicieron con el Premi a la Millor Obra Estrangera que otorgaba la crítica local. En el 2001, el mismo grupo británico, de nombre afrancesado, volvió a sorprendernos con Mnemonic (Mercat), espectáculo ideado a partir del hallazgo en los Alpes de un hombre del neolítico atrapado en un bloque de hielo.

Y ahora mismo, Complicite a secas, y sin acento, deslumbra a los afortunados espectadores del Lliure que se han beneficiado - hoy, última función- de A disappearing number (Un número que desaparece). La historia está inspirada en A mathematician´s apology de G. H. Hardy y en el encuentro de este con Srinivasa Ramanujan (1887-1920), un indio de origen humilde, que, sin ninguna formación académica, se erigió en genio universal de las matemáticas del siglo XX.

Detrás de todas estas maravillas dramáticas está Simon Mc-Burney (Cambridge, 1957), actor, director de teatro y cine y dueño de una mente que es un hervidero de imaginación y curiosidad que no para. La otra noche, después de una larga ovación e insistentes bravos, McBurney se dignó saludar al respetable: lo hizo cómicamente, como para cerrar de una vez la sesión, y poniendo mucho énfasis en señalar a los técnicos, anónimos y ocultos, como muy merecedores de compartir el éxito. Y era justo, claro: A disappearing number cuenta con una maquinaria compleja y precisa - telones, practicables, mamparas basculantes, juegos de luz y contraluz, proyecciones de distintos formatos...- para la cual el auxilio informático no lo es todo. Hay mucho músculo, mucha artesanía, mucho ingenio en el manejo de una tramoya sofisticada que, como en el teatro de Bob Wilson, de Robert Lepage, de Heiner Goebbels, constituye la nervadura del espectáculo: la base para una reinvención de la dramaturgia donde las unidades de tiempo y lugar se quiebran sin estropicio ninguno en ejercicios de malabares, sutiles sugestiones. Como soplos...

El trabajo invisible que requiere cada representación de A disappearing number es, en efecto, tan importante como el de unos intérpretes que McBurney ha dotado de una fortaleza psicológica coherente y verosímil. Granítica. ¿Cree el lector que una desgarbada profesora de matemáticas que sólo sabe llenar la pizarra de inextricables fórmulas numéricas puede ser un personaje mínimamente interesante o atractivo? Y bien: ahí está McBurney para que el milagro se opere en el genio de Saskia Reeves, actriz cuya escena primera nos cautivaría por horas pese a tenernos en la inopia: su gestualidad, la expresión facial, su tono de voz conforman una sinfonía interpretativa cautivadora. Como la de David Annen, actor metido en la piel de Godfrey Harold Hardy (1877-1947), colega de Ramanujan, y otra figura real de la obra que impresiona por la sobriedad y la ensimismada abstracción del científico. O como la del guía Bhattacharjee, soberbio en la distensión del relato...

Junto a una formidable exhibición técnica y actoral, hay en el espectáculo un cuidado equilibrio entre la emoción y la racionalidad. También entre un presente inerte y el pasado que unió India con Gran Bretaña, con la marea de nostalgias y desarraigos que se agita en toda herencia colonial. El director permite la conmoción interior pero velozmente conjura todo sentimentalismo. Dos años después de la primera Gran Guerra, Ramanujan muere. Y ante la muerte próxima que prevé para sí, la profesora le dice al marido: "Contigo puedo imaginar un lugar donde ser sulfato de calcio resulte suficiente". La puntilla del jocoso y desalmado McBurney.


Joan-Anton Benach
La Vanguardia 20/07/2008

La bellesa del nombre

Un espectacle que comença amb una àrdua classe de matemàtiques i un gavadal de fórmules que s'escriuen a la pissarra semblaria destinat a la fatiga. Tot al contrari, t'atrapa en l'espiral de la numerologia i amb una misteriosa fascinació arrossega el públic sense parpellejar pel vòrtex de l'abstracció matemàtica. Simon McBurney ha construït l'espectacle a partir del matemàtic indi Srinivasa Ramanujan (1887-1920), un jove autodidacte que va enlluernar els científics anglesos del seu temps amb genialitats numèriques i un peculiar sistema de representació simbòlica. Va ser cridat a Cambridge, on es va agreujar la tuberculosi que patia, i va morir als 32 anys, deixant valuosos treballs que encara avui són objecte d'admiració. El muntatge entrellaça la peripècia vital de Ramanujan amb la d'una matemàtica que estableix singulars connexions entre present, passat i futur a través de seqüències numèriques i infinites sèries divergents.

Només començar, hi ha un cop de puny a la percepció de l'espectador i es posa de manifest que, davant de la naturalesa fictícia dels personatges i de l'escenografia, l'únic real són les matemàtiques i els algoritmes que es formulen a escena. Les parets s'escorren, la pissarra es converteix en pantalla on es projecten imatges en moviment d'on els intèrprets entren i surten en una constant transformació. Tot l'àmbit de l'escenari esdevé un univers de números, on l'emoció neix del fet de trencar la lògica. Números que es reciten com un rap de cristall i es repeteixen com un mantra budista en ecos continuats. Els actors es mouen per la intricada trama amb una naturalitat sorprenent i exalten la profunda bellesa de la fragilitat, l'excitant art de la xifra i el vertigen d'una inabastable infinitat d'infinits.


Francesc Massip
Avui 20/07/2008