DOCUMENTS
Recull premsa
AVUI
Dimecres, 17 d'octubre del 2001
Conflicte de poder a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
La junta de l'entitat destituteix el secretari Andreu Sotorra, que no accepta el cessament
Ignasi Aragay
Barcelona
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) viu una crisi de poder pel pols que mantenen el president, Jaume Pérez Montaner, i el secretari, Andreu Sotorra.
La junta directiva del passat 29 de setembre, celebrada a València, va acordar per unanimitat el cessament de Sotorra, absent d'una reunió a la qual tampoc no van assistir el tresorer Pau Joan Hernàndez ni el vocal Albert Calls, que han dimitit en solidaritat amb Sotorra, de qui defensen la gestió com a secretari de l'AELC. La junta ha convocat una assemblea per demà al vespre en què els socis, en l'actualitat gairebé 850, han de decidir sobre el conflicte.
Sotorra no accepta la decisió de la junta, que considera que s'ha fet per procediments irregulars,i afirma desconèixer-ne els motius concrets. El secretari es mostra sorprès pel fet que se li comuniqués el cessament mitjançant un burofax de correus i que, sense previ avís, se li tragués el control de la pàgina web de l'entitat i es canviessin les claus del despatx adduint un robatori. D'altra banda, afirma que en les dues reunions mantingudes els darrers dies amb el vicepresident Carles Duarte, la primera, i amb aquest i Pérez Montaner, la segona, no hi va haver voluntat de trobar una sortida "bona per a l'AELC".
Reforma dels estatuts
En el rerefons de l'assumpte, Sotorra creu que hi ha la reticència a acceptar una preceptiva reforma dels estatuts que, en l'actualitat estan fora de normativa, reforma que el secretari considera que hauria de donar lloc a més autonomia per a les juntes territorials i més autonomia per a la junta general respecte a aquestes.
L'afectat, que ha rebut via correu electrònic una trentena d'adhesions de socis a la seva gestió, també remarca que aquesta presenta els millors resultats de la història de l'entitat: l'increment d'associats (s'han guanyat 150 socis), superàvits de 3 i 7 milions respectivament els dos últims exercicis, més subvencions públiques gràcies a l'augment d'activitats, firma de convenis amb institucions culturals diverses, nomenaments de socis d'honor, remodelatge dels premis de l'entitat, potenciació de la revista digital -des del 1997, quan la va crear Sotorra, ha rebut 6 milions de consultes i 1'5 milions de visites- i creació de 165 pàgines web d'autors, entre d'altres realitzacions.
Per la seva part, Jaume Pérez Montaner defensa el procediment extroardinari utilitzat per al cessament, indica que ja fa mesos que duren les discrepàncies -"que són perfectament conegudes per Sotorra"- i acusa el secretari d'"abús de poder i assetjament psicològic i moral a alguns membres de la junta i al personal tècnic contractat". Segons el president, Sotorra va ser advertit "primer amicalment i després seriosament i en cap moment va acceptar la menor crítica".
La presa de decisions respecte als actes programats per l'entitat al marge de la junta, la paralització i manipulació d'alguns dels seus membres, la incomunicació amb ell com a president i l'assumpció de rols de representació institucional incompatibles amb el càrrec són altres greuges esmentats per Pérez Montaner, que remarca que "no hi ha cap qüestió personal". Pérez Montaner reconeix la capacitat de treball i la feina feta a Sotorra "igual que la dels anteriors secretaris", precisa.
Tornar a Índex Documents
Tornar a Home Page