RETALLS DE PREMSA
«Andreu Sotorra: "S'ha establert una circulació sanguínia
entre la literatura per a adults
i la literatura per a joves"»
- Revista Escola Catalana
- Entrevista feta per A.F.
- Núm. 304 - Novembre 1993
- Andreu Sotorra és periodista i autor llegit i premiat de diverses novel.les per a joves. El 92 va guanyar els premis Vaixell de Vapor i Lola Anglada i va ser finalista al Folch i Torres. Al diari Avui té des de fa uns anys una secció on passa revista a l'evolució del llibre infantil i juvenil català.
- ¿Què diria del vell debat sobre literatura per a joves, per a adults, o literatura simplement?
- Sempre he defensat que la literatura no té aquesta mena de fronteres. Actualment s'ha establert una circulació sanguínia que jo crec que és molt saludable entre la literatura per a adults i la literatura per a joves. Hi ha precedents com Carner o Riba, que ja van escriure per a lectors joves. Dels escriptors d'avui hi ha Isabel-Clara Simó, Jaume Fuster, Robert Saladrigas, Jordi Sarsanedas, Màrius Serra i Rafael Vallbona, que té un llibre a punt de sortir. Maria Barbal va escriure 'Pedra de tartera' que es va publicar en una col.lecció juvenil i ha passat a una col.lecció per a adults. ¿Oportunisme? És cert que els llibres d'aquest àmbit potser es poden vendre una mica més, per allò del públic escolar, però no s'hi faran rics, no ens hi farem rics, oi? No crec que això sigui determinant. La majoria dels escriptors de literatura infantil i juvenil s'ho creuen: avui hi ha una figura molt comuna, la de l'escriptor-mestre, que cada dia té el públic al davant.
- ¿Vostè escriu crítica de literatura infantil i juvenil?
- No sóc jo que parlo de crítica, no tinc vocació de crítica, sinó de divulgació. Jo estava a la secció de cultura i espectacles del diari Avui i escrivia sobre teatre i música clàssica. Fa tres o quatre anys es va replantejar el suplement de cultura i ningú no va pensar en la literatura infantil i juvenil. Com que, com a autor, ja havia patit bastant la deixadesa dels mitjans de comunicació, vaig decidir-me a mantenir una secció per recollir i divulgar les novetats del llibre infantil i juvenil en peu d'igualtat amb els altres gèneres. A la secció han sortit autors i llibres que no haurien pogut sortir enlloc més.
- ¿Des de la seva secció, com ha vist l'evolució del llibre infantil i juvenil?
- Entre el 85 i el 90 ha estat la inflació total, hi ha hagut un excés de publicacions, s'han volgut crear autors. Després no hi ha hagut més remei que editar més acuradament. Això ho dic jo que he publicat vuit llibres últimament, material acumulat, no entro en la roda de la fabricació de material. Una altar cosa és que he intentat denunciar l'excessiva importació, quan em semblava que aquí hi havia prou autors de bon nivell. Actualment diria que hi ha un 60% de català i un 40% de traduït, quan havia estat a la inversa.
- ¿Quin és l'estat actual d'aquest sector editorial?
- Ara succeeixen tres coses: 1) Una reducció de títols que ve directament de la inflació anterior. Fa vint-i-cinc anys que hi havia una col.lecció, ara n'hi ha unes dotze. 2) Per tant, hi ha una selecció més acurada dels originals. 3) Es comença a prendre seriosament la literatura infantil i juvenil, l'administració inclosa.
- ¿Per quin motiu inclou l'administració?
- Tot el sector està implicat en un Consell que edita la revista Faristol, gràcies a una mínima subvenció. S'han implantat uns Premis Nacionals de Literatura Infantil i Juvenil. En general hi ha un ampli ventall de premis. El que no està bé són els mitjans de comunicació. L'Avui s'ha quedat en l'excepció, el Regió 7 crec que també s'hi dedica, i a El Periódico, la Teresa Duran treu una pàgina al mes. Els altres diaris fan llistes, per Nadal, per Sant Jordi.
- No l'han seguit.
- Bé, mira, en altres països hi ha càtedres de literatura infantil i juvenil. Aquí, amb bona voluntat, hi ha un centre de documentació. Sí, la secció la veig com un servei. Ho passaria a un altre si sortís algú.
[Text íntegre de l'entrevista publicada a la Revista Catalana, núm. 304. Feta per A.F. Novembre 1993]
Tornar a Retalls de premsa
Tornar a Comentaris seva obra
Tornar a Home Page