andreu sotorra

[Carezza en W - La columna - Capítol 2 - Fragment 10]


  [Anterior]


  La columna  L'Aufidi havia arribat al capdamunt. Sabia que la remaleïda professió de periodista no tenia límits. I ara estava segur que havia tocat un dels sostres des que escrivia cada dia al News. Un sostre que només l'atzar servia en safata als que, com ell, havien anat a parar accidentalment en aquell remaleït gremi d'arreplegats que presumia de tenir la mitjana de nota universitària més baixa de totes les mitjanes de llicenciatura.
  L'Aufidi era un columnista que s'havia col.legiat per la via dels mèrits. "Si l'enveja tributés a la declaració de renda, el dèficit d'Hisenda baixaria en picat!". Ho havia escrit ell mateix, aquell últim dia de mil.lenni, a la columna del suplement d'economia del News, el diari que s'havia situat, en menys d'un any, en una posició líder de vendes.
  L'Aufidi ullava aquell dia la seva columna en diagonal, a la pantalla d'Internet, sobretot per detectar si els quatre ineptes de la secció d'edició del News s'havien saltat algun paràgraf essencial que espatllés la claredat expositiva del seu argument. Necessitava recarregar bateries d'autosatisfacció professional. I el millor remei era delectar-se amb el seu estil de redacció. Com n'era, de capaç, de tractar qualsevol tema per delicat que fos! Com el de la columna d'aquell divendres, que era la contraresposta a la remaleïda contraresposta d'un article de la premsa de la competència, firmat per un tal Joost Tsooj.
  L'apartament de l'Aufidi encara era en la penombra de l'alba perquè només eren les vuit del matí. L'Aufidi va obrir els cortinatges de la vidriera de la terrassa --vidres de to neutre, aïllants de soroll, doble gruix--. El seu dúplex era a la quarta planta d'un edifici d'alt estànding a primera línia de mar. Aquell matí de divendres d'hivern de l'últim dia del mil.lenni, el mar del columnista Aufidi tenia color de plom. Un color amenaçant i antipàtic.
  ¿Què hi feia l'Aufidi llevat tan d'hora, un matí gris com aquell, si només eren les vuit, en un barri d'alt estànding on ni els quioscos de premsa havien encara aixecat les persianes?
  El ràdio-rellotge! Una veu de gallet de l'emissora de ràdio 24 FM, amb to acadèmicament uniformat, amb dring de tenor capat, i amb la cantarella periodística de la promoció dels 90 li havia llegit les notícies amb l'alegria de qui fa les primeres suplències laborals per Nadal i Cap d'Any. ¿Era un altre becari cedit per la Facultat de Periodisme, en pràctiques i sense remuneració, a canvi de crèdits del curs? El ràdio-rellotge l'havia despertat amb la nota d'internacional d'un «últim atemptat d'última hora» que hi havia hagut a Argèlia --collons!, és Algèria i no Argèlia, nano!; ¿que fan vaga els llepafils d'assesorament lingüístic que es passegen tot el dia fent cara de llapis del dos?--. La mitjana habitual era d'un atemptat per setmana des de feia anys. Aquell últim havia fet uns trenta morts. "Un dia engegaran un tro al gaseoducte que travessa l'estret i ens pelarem de fred aquí dalt!". Va ser la primera reacció de l'Aufidi aquell matí. Va constatar que els tubs del radiador de la calefacció connectada a la xarxa de gas natural continuaven funcionant. Es va asseure a l'espona del llit, un catre de disseny i mida italians, com tot el mobiliari de l'apartament --Massimo Vignelli, Milà, 1989--, per compartir la nit tant en la més plàcida solitud com amb la parella més pulcra i exigent.
  El noi del butlletí del trànsit s'havia estranyat que la ciutat estigués caraterissada par'um tràfig fluid. La noia del butlletí meteorològic havia anunciat, amb la joia de Nadal inculcada per l'escola privada i la catequesi de parròquia, que pubablement nevaria a cottez mooolt baixez aquell Cap d'Any. "I a mi com si neva a l'ampit del teu codony, nena!", havia remaleït l'Aufidi, fent un salt del llit milanès, convençut que aquella colla de guies escoltes de la ràdio, amb la seva tirolesa cançoneta matinera del minyonet el cap ben dret, li havien escardassat l'últim dia del mil.lenni.

  [Continuació]
| Dalt | Índex i presentació |