Cornabou
Seccions

Presentació
Informació
Opinió
Difusió
Promoció

Noticiari
Clips d'actualitat
Hemeroteca

Novetats literàries
Literatura catalana
Traduccions

Crítica literària
La Saloquia
Literatura catalana
Traduccions
Àlbum il.lustrat

Cens autors
Escriptors
Il.lustradors
Autors i traductors

Entrevistes
Escriptors
Il.lustradors
Altres

Webs autors
En llengua catalana
Altres llengües
Il.lustradors

Premis literaris
Literatura infantil
Literatura juvenil
Àlbum il.lustrat
Assaig i estudis
Hans Christian Andersen
Memorial Astrid Lindgren
Altres

Dossier
Articles
Recerca

Bibliografia
Literatura infantil
Literatura juvenil

Editorials
En llengua catalana
Altres llengües

Llibreries
Catalanes
Altres

Revistes i suplements
En llengua catalana
Altres llengües

Personatges literaris
Catalans
Altres

Altres links
En llengua catalana
Altres llengües

Other languages
English
Español
Français


Agenda

logo

Vinyeta literaria
Vinyeta literaria

Estiraboli
Estiraboli

Llenguet

logo

Forum opinio

GOOGLE Web Search

Escac
Gabinet de Comunicació

Escornalbou
Escornalbou
Associació Cultural

Bustia
Redacció


foto nom
Crítica literària de Dèria Editors

Monstre climàtic


Anna Genover. «La Jardinera Rondinaire». Il·lustracions de Montse Alacuart. Col·lecció singular. Dèria Editors. Barcelona, 2008. Pàgines: 158. A partir 7 anys. Preu: 18 €.

Podria semblar, pel títol d'aquest article, que aquest és un llibre típic sobre monstres terrorífics. Però no és així. El monstre de ficció que Anna Genover Mas (Girona, 1963) s'ha inventat és un monstre que tothom té al damunt, un monstre que no es veu, però es nota: el Monstre Canvi Climàtic.

La novel·la, malgrat ser d'autoria catalana, s'ha publicat primer en anglès, al Canadà ('The Grumpy Gardener'), un fet que aviat no semblarà insòlit perquè no és tampoc el primer. L'autora, periodista per la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laboradora durant un temps de TVE-Catalunya, es va especialitzar després en guió cinematogràfic, gràcies a una beca, a la Universitat de Nova York (NYU) i a la de Califòrnia - Los Angeles (UCLA). La seva inquietud per la literatura és recent i, a més d'aquest llibre, ha publicat a Tàndem (València), 'El broc màgic', premi de narrativa Vila de Paterna 2007.

Tant l'edició anglesa com la catalana de 'La Jardinera Rondinaire' són en cartoné i tenen, les dues, una acurada il·lustració que, en el cas de la catalana que ens ocupa, no es limita a les làmines principals sinó al conjunt de la tipografia en els títols de cada capítol i amb les caplletres que els inicien, donant així una sensació de conjunt molt treballat. Hi destaquen les làmines de les pàgines 132 i 135, que són les més arriscades i les que s'escapen més del retrat que en els altres casos es fa d'alguns dels personatges del relat. L'edició s'arrodoneix amb un llenguatge líric de l'autora, tan ric com corrent, però sense caure en el to carrincló que la temàtica podria haver fomentat.

La conservació de la natura és el fil conductor. I com en tota novel·la entre el bé i el mal, es fàcil endevinar que el mal és el Monstre Canvi Climàtic i el bé, la Jardinera Rondinaire, que té l'Esquirol Cofoi de mascota i que deixa de rondinar quan aconsegueix que el seu jardí no faci bogeries com les que li feia d'un temps ençà.

La trama de la novel·la s'empara en un viatge de descoberta de la protagonista que travessa la Terra de cap a cap i que, gràcies als consells ancestrals dels habitants que troba en cada lloc, aconsegueix lluitar contra les maldats del monstre i recuperar l'equilibri ecològic que garenteixi la continuïtat de la vida al planeta. I tot això, sense caure en la còmoda trampa literària del gènere pseudofantàstic d'imitació que tant pul·lula en la narrativa per a infants i joves. [Andreu Sotorra, 30 octubre 2008]


| Edició | Avís legal | Codi deontològic | Estadística difusió | Dalt |

© Copyright Cornabou. Prohibida la reproducció sense l'autorització dels autors.
Novetats

jardinera
«El monstre de ficció que Anna Genover Mas (Girona, 1963) s'ha inventat per a 'La Jardinera Rondinaire' és un monstre que tothom té al damunt, un monstre que no es veu, però es nota: el Monstre Canvi Climàtic.»

jardinera
«L'estil inconfusible de mossèn Ballarín queda reflectit en aquests tradicionals 'Pastorets' que, a més, tenen Gòsol com a Denominació d'Origen i s'acompanyen d'un recull de cançons de "l'àvia Teresa".»