Cornabou
Seccions

Presentació
Informació
Opinió
Difusió
Promoció

Noticiari
Clips d'actualitat
Hemeroteca

Novetats literàries
Literatura catalana
Traduccions

Crítica literària
La Saloquia
Literatura catalana
Traduccions
Àlbum il.lustrat

Cens autors
Escriptors
Il.lustradors
Autors i traductors

Entrevistes
Escriptors
Il.lustradors
Altres

Webs autors
En llengua catalana
Altres llengües
Il.lustradors

Premis literaris
Literatura infantil
Literatura juvenil
Àlbum il.lustrat
Assaig i estudis
Hans Christian Andersen
Memorial Astrid Lindgren
Altres

Dossier
Articles
Recerca

Bibliografia
Literatura infantil
Literatura juvenil

Editorials
En llengua catalana
Altres llengües

Llibreries
Catalanes
Altres

Revistes i suplements
En llengua catalana
Altres llengües

Personatges literaris
Catalans
Altres

Altres links
En llengua catalana
Altres llengües

Other languages
English
Español
Français


Agenda

logo

Vinyeta literaria
Vinyeta literaria

Estiraboli
Estiraboli

Llenguet

logo

Forum opinio

GOOGLE Web Search

Escac
Gabinet de Comunicació

Escornalbou
Escornalbou
Associació Cultural

Bustia
Redacció


foto nom
Crítica literària de Libros del Zorro Rojo

Hi ha moros a la costa


Einar Turkowski. Era fosc i sospitosament tranquil. Traducció de Neus Aymerich. Il.lustracions de l'autor. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2007. A partir 7 anys.

Relat de ciència-ficció il.lustrat en blanc i negre, amb unes làmines que transporten el lector al món imaginari dels invents i les màquines que substitueixen la capacitat manual de l'ésser humà. Però també relat de les complicades relacions entre els que ja són en un lloc i els que hi arriben de nou. La convivència sempre és difícil, sobretot si el nouvingut està envoltat d'un ambient de misteri i, a més, aconsegueix més fruits de la seva feina en poc temps, sense que els altres ni sàpiguen com fer-ho. Relat també de fins on pot arribar la tafaneria i els prejudicis per allò que és desconegut i per allò, per tant, que fa por.

En aquest àlbum il.lustrat, un personatge arriba a la costa i s'instal.la en una casa abandonada més enllà de les dunes. Tan aviat com apareixen peixos penjats com si fossin roba estesa, al voltant de la casa, les suspicàcies entre el veïnat van en augment. Les especulacions de tota mena creixen com una bola. Fins a l'extrem que algú afirma que, si continua fent el que fa i que no se sap què és, els acabarà matant a tots.

El dia que el nouvingut decideix presentar-se al poble i vendre el peix que, aparentment fabrica, tothom li gira l'esquena. I corre la brama que, al personatge en qüestió, els peixos li plouen del cel, que és d'on es pensa que cau tot els que sempre tenen un os a l'esquena.

Quan el personatge nouvingut, desanimat, deixa el lloc que havia ocupat, tothom intenta treure'n el secret. Convençuts que els peixos queien del cel, fan proves i més proves. Però només aconsegueixen provocar una mena de tsunami que s'ho emporta tot.

El viatger, que ja s'ha instal.lat en una altra costa, l'únic que sap el secret del seu invent, és premiat l'endemà al matí no amb peixos sinó amb les restes de tota mena que ha arrossegat el tsunami.

Les il.lustracions reforcen el caràcter de ciència-ficció que té el relat. I l'opció del blanc i negre remarca encara més aquesta intenció, com si es tractes d'una antiga pel.lícula muda dels inicis del cinema de misteri. [Andreu Sotorra, 25 juny 2007]


| Edició | Avís legal | Codi deontològic | Estadística difusió | Dalt |

© Copyright Cornabou. Prohibida la reproducció sense l'autorització dels autors.
Novetats

ramon
«Basat en la poesia de les imatges, un personatge amb paraigua de color taronja sempre fa el mateix recorregut. Li agrada imaginar que és un vaixell amb la vela desplegada, navegant rumb al parc. I si plou, tanca el paraigua i entoma la pluja. Un poètic passeig de diumenge. Premi Lazarillo 2007 àlbum il.lustrat a Jesús Cisneros.»

viatgekuno
«Klaus Merz parla de la volta al món en una esgarrapada, en patinet motoritzat i casc de protecció, amb làmines de Hannes Binder, totes en negre, a ploma, i tinta xinesa. El viatge i el paisatge, finalment, són dins de la imaginació del jove protagonista.»

fosctranquil
«Llibre amb làmines dures plastificades. La composició del títol i dos cercles troquelats fan que cada làmina doni una resposta al títol i cada làmina es presenti amb un color diferent segons la tria: pirata, bomber, astronauta, gegant, extraterrestre, bruixa o aviador.»

fosctranquil
«Relat de ciència-ficció. Làmines en blanc i negre que remarquen el to enigmàtic de la història d'un passavolant que s'instal.la en un poble de mala mort amb estranys artefactes que li produeixen una bona collita de peix. L'enveja dels nadius, però, acaba rebotant contra ells mateixos.»

cheruvicha
«Alejandro Agdamus il.lustra aquest àlbum que dóna a conèixer un ocell fornit, de bec esmolat i vol ferm i temible quan s'enfada. Valent i inconformista, és des de molt jove un lluitador per la justícia i la llibertat.»