Eva Santana (Badalona, 1972)
Ha publicat: Els maldecaps de l'Emi Pi. (Ed. Columna, col.lecció Xip, núm. 2); Parents, amics i altres calamitats inconfessables. Ed. Planeta, col.lecció Ramon Llull, 2002. Editorial Columna, 2005 (amb el títol: 'Lluny de casa, per fi!') i 'La Mila i en Moll'. Editorial Eumo, 2006.
Ha obtingut el premi Ciutat de Badalona-Països Catalans Solstici d´Estiu, 1995 amb l´obra "Els maldecaps de l´Emi Pi" (Ed. Columna).
Més bibliografia de l'autor Qui és Qui de les Lletres Catalanes
Pregunta: ¿Què és per a tu la literatura infantil i juvenil?
Resposta: El mateix que la literatura per a adults, una eina per aprendre, divertir-se, evadir-se, imaginar, sentir, desfogar-te... La LIJ, a banda de ser una literatura per a gent jove, també és interessant per als adults, moltes vegades, i ha de poder ser llegida per tothom, tingui l´edat que tingui, perquè cadascú n´extregui la part que més li convingui segons l´edat i el moment en què es troba.
P: ¿Creus que en general aquest àmbit literari té el tractament que es mereix des dels mitjans de comunicació?
R: En absolut. Normalment està en inferioritat de condicions quant a promoció, distribució i interès. Hi ha molta tendència a creure que quan un és petit es conforma amb qualsevol cosa i que, per tant, no cal esforçar-s´hi gaire.
P: ¿Què opines de l'expectació que provoquen les obres bestseller, generalment importades i influïdes per la promoció prèvia dels grans mitjans?
R: Suposo que tot és una qüestió de màrqueting i d´interès comercial. No penso que Harry Potter sigui molt millor que Les aventures d´Òscar, de Carmen Kurtz, o les aventures que escriuen Joaquim Carbó o Robert Saladrigas, per posar algún exemple de la literatura catalana juvenil que jo llegia de petita.
P: ¿Creus que les lectures dels joves han de ser obligatòries dins de la seva etapa escolar i acadèmica?
R: Crec que s´ha d´estimular la lectura i, si cal, fer-la obligatòria, el que no trobo bé és que s´obligui a llegir un llibre determinat a l´alumne/a. Trobo que és molt més estimulant per a l´alumne/a triar, remenar i decidir per ell mateix quin tipus de lectura li ve de gust llegir. Cada persona és un món i fer llegir coses que no vénen de gust és la millor manera de fer avorrir la lectura. Tothom és un bon lector potencial si troba allò que li interessa.
P: ¿Com valores la literatura catalana per a joves actual?
R: Com a tot arreu i en totes les llengües, hi ha coses molt bones i coses molt dolentes. Trobo que producció, n´hi ha molta, però molta de desconeguda, també, de la qual no se´n parla ni surt mai als diaris.
P: ¿Alguna temàtica especial apareix sovint en la teva obra?
R: M´agrada parlar dels períodes conflictius de les persones: la pre-adolescència, l´adolescència, la independència de la família, en definitiva, com integrar-se en el món, si ets una persona que et fas preguntes i que no segueixes el ramat.
P: ¿Com veus el progressiu ús d'Internet per part dels joves en relació al coneixement i la difusió dels autors i la seva obra?
R: Positiu, però com la televisió o els altres mitjans massius, tot depèn de l´ús que se´n faci. De tota manera, sempre penso que com més informació millor, sigui la que sigui. De les coses negatives també se´n treuen conclusions.